Lees voor   Afdrukken Stuur door - A | A | A +

Wonen in de gemeente Tiel

Gaat u binnenkort naar Tiel verhuizen? Of woont u sinds kort in Tiel? Dan biedt deze pagina van onze website u de informatie die u zoekt. Verhuizen is vaak een drukke en hectische tijd. U moet veel zaken regelen en iedereen moet op de hoogte zijn van uw verhuizing. U verhuist uit uw vertrouwde omgeving om een nieuwe start in de gemeente Tiel te maken. Dit betekent dat u ook weer nieuwe verenigingen, scholen en dergelijke moet gaan zoeken. Graag willen wij u een beetje wegwijs maken. U vindt hier informatie die van belang kan zijn om u snel thuis te voelen.

Werkgelegenheid

Van oudsher heeft Tiel een regiofunctie. Er zijn veel regionale voorzieningen zoals het ziekenhuis Rivierenland, verpleeghuis en reactiveringcentrum Vrijthof, de Kamer van Koophandel en het Waterschap Rivierenland. Er hebben zich veel nieuwe bedrijven gevestigd op Kellen, het aan rijksweg A15 gelegen bedrijfsterrein met een haven aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Kellen is bijna volgebouwd. Aan de oostzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal, is het bedrijvenpark Medel in ontwikkeling. Hier komt gefaseerd over een periode van tien jaar 115 hectare aan nieuw bedrijfsterrein beschikbaar. Medel heeft 3500 arbeidsplaatsen als doelstelling.

Winkelen en markt

In het centrum van Tiel vindt u de promenade met bijna 200 winkels en warenhuizen. Websites met informatie over het winkelaanbod vindt u onder andere op de pagina links voor inwoners. Regelmatig zijn er koopzondagen. In Tiel is er koopavond op donderdagavond tot 21.00 uur. Aan de rand van het centrum liggen grote parkeerterreinen.

Op maandagmiddag en zaterdag is er markt in de stad. Hier komen diverse marktaanbieders zoals: de kaasboer, diverse groentekramen, kleding, vis, bloemen en planten. Op maandag begint de markt om 13.00 uur. Meer informatie over winkelen en markt.

Vrije tijd

Tiel heeft Schouwburg Agnietenhof voor cultuur-, zang- en dansvoorstellingen.
De bioscoop 'Metro Theater' beschikt over vier zalen.

In Tiel zijn diverse musea en monumenten te vinden. Tiel biedt ook een aantal uitgaansgelegenheden, zie hiervoor www.tiel-web.nl.

Het jaarlijkse fruitcorso van Tiel, trekt op de tweede zaterdag in september door de straten. Bekend is ook het Tielse jazzfestival, de taptoe en de muziekmanifestatie Appelpop. Meer informatie over de verschillende evenementen vindt u in de evenementenkalender.

Tiel heeft sporthallen en sportparken, het zwembad Groenendaal Plus, tennisparken en een indoor-tenniscentrum met squash- en bowlingbanen en een hockeycomplex met kunstgras. Voor watersport zijn er diverse mogelijkheden in de omgeving. Het Rivierenland heeft tal van jachthavens, waarvan het Eiland van Maurik en de Gouden Ham in Appeltern de grootste zijn. Het riviertje de Linge is interessant voor de kanosport.

Kinderen

Er is in de gemeente Tiel een ruim aanbod aan basisscholenen crèches en peuterspeelzalen. Het voortgezet onderwijs is vertegenwoordigd in het  Lingecollege (Atheneum, Gymnasium, Havo en VMBO), www.lingecollege.nl. In het beroepsonderwijs is er ROC Rivor, www.rocrivor.nl.

In hun vrije tijd kunnen kinderen onder andere terecht op de grotere speelplaatsen in Tiel en bij het dierenpark. Muziekles kunnen zij krijgen op de Plantage, centrum voor de kunsten (cursussen en lessen muziek, dans, theater en beeldende kunst)

Tiel in de toekomst

De komende jaren zal de voortgang van het stadsvernieuwingsproces energiek worden voortgezet. Bovendien krijgt de vernieuwing van de binnenstad veel aandacht. Een voorbeeld is de verfraaiing van het Waalfront in relatie tot de dijkverbetering. Er zijn tal van plannen om oudere delen van de binnenstad nieuw leven in te blazen met woningen, bedrijfsruimte en winkels.

Nadere informatie

Voor vragen kunt u terecht bij de afdeling publieksvoorlichting, telefoonnummer (0344) 63 73 68 of op onderstaand adres. Bekijkt u ook eens de pagina met meest gestelde vragen.

Heeft u interesse om in Tiel te komen wonen? Dan kunt u een gemeentegids aanvragen en naar uw huisadres laten opsturen. Zo heeft u de belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar.

Bent u een nieuwe inwoner in Tiel? Dan krijgt u een informatiepakket van de gemeente Tiel. Mocht u dit niet hebben ontvangen, dan kunt u dat informatiepakket aanvragen. U wordt ook automatisch uitgenodigd voor een bijeenkomst voor nieuwe inwoners.

#RIGHT