Lees voor   Afdrukken Stuur door - A | A | A +

Duurzaam bouwen en verbouwen

Het bouwen of verbouwen van een huis is een grote klus. Iedereen wil graag een huis realiseren waarin het prettig en gezond wonen is. Hier vindt u tips voor duurzaam (ver)bouwen. Het zijn tips, dus geen verplichtingen, maar als u ze toepast bewijst u uzelf en het milieu een dienst.

Energiezuinig

 • Ontwerp energiezuinig door ramen zoveel mogelijk op het zuiden te plaatsen en achter de voordeur een tochtportaal te creëren.
 • Zorg voor goede isolatie van dak en vloeren (Rc>4,0) en gevels (Rc>3,5). Pas HR++ glas toe.
 • Maak gebruik van energiezuinige installaties. Denk eens aan een zonnecollector, wand- en vloerverwarming of midden-temperatuurradiatoren. Let naast warmte ook op ventilatiemogelijkheden.

Materiaalkeuze

 • Kies voor milieuvriendelijke materialen, zoals hout uit verantwoord beheerde bossen, watergedragen verf en rogips, natuurgips of re-kristallisatiegips (geen fosforgips).
 • Gebruik onderhoudsarme materialen, bijvoorbeeld zo veel mogelijk baksteen en zo weinig mogelijk plaatmateriaal.
 • Gun tweedehands bouwmateriaal een tweede leven.
 • Pas geen koperen of zinken daken of gevelbedekkingen toe. Kleine deeltjes van deze zware metalen gaan met het regenwater mee naar sloten en grachten.

Water

 • Kies voor waterbesparende spaardouches en toiletten en kies voor kranen met doorstroombegrenzers.
 • Laat het regenwater niet via de regenpijp het riool ingaan, maar zorg dat het de bodem kan inzakken.
 • Zet in de tuin een regenton neer en voorkom teveel verharding in de tuin.

Afval

 • Houd bij het ontwerp rekening met een handige plek voor de afvalcontainers en creëer ruimte in keuken of berging voor afvalscheiding (oud papier, klein chemisch afval, glas).
 • Probeer bij het (ver) bouwen de diverse afvalstoffen als hout, steen en metaal zoveel mogelijk gescheiden te houden, zodat u het gesorteerd kunt aanbieden.
 • Voorkom verspilling van bouwmaterialen door vooraf goed te berekenen wat u nodig heeft en zorgvuldig te werken.

Flexibel en veilig

 • Houd bij het ontwerp rekening met het toekomstige gebruik van de woning, bijvoorbeeld doordat de kinderen het huis uitgaan.
 • Maak de woning toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Gebruik hang- en sluitwerk met het politiekeurmerk Veilig Wonen en breng rookmelders aan.

Energielabel

Vanaf 1 januari 2008 zijn eigenaren van woningen verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Als uw woning in 1998 of later is gebouwd, is er vooraf al een berekening gemaakt over de zuinigheid van de woning. Als de bouwvergunning niet langer dan tien jaar geleden is aangevraagd, kan de eigenaar deze berekening overhandigen in plaats van het Energielabel. De berekening kan worden opgevraagd bij de gemeente.

Om een Energielabel voor uw woning te verkrijgen, is een bezoek aan huis nodig van een adviseur die gecertificeerd is om dit label op te stellen. Het Energielabel voor woningen noemt wel enkele energiebesparende maatregelen, maar bevat géén advies op maat. Kijk verder op www.energielabel.nl

Energie Prestatie Advies

Als u plannen heeft om te verbouwen, kan dat een goed moment zijn om een Energie Prestatie Advies te laten maken. Dan krijgt u te horen welke maatregelen in uw huis het beste zijn om de energierekening te verlagen. Kijk voor uitleg over een Energie Prestatie Advies op www.milieucentraal.nl.  

Nationaal Pakket

Het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen, onderdeel woningbouw omvat een uitgebreid pakket maatregelen op het gebied materialen, energie en water. Er zijn vaste maatregelen die in ieder bouwproject kunnen worden toegepast en variabele maatregelen die afhankelijk zijn van de omstandigheden en wensen. Bij het inschakelen van een architect kunt u verlangen dat hij dit Nationale Pakket moet toepassen. Er staan concepten in, zoals van een energiezuinige woning. Ook zijn er cataloguswoningen die ontworpen zijn met gebruik van dit Nationale Pakket.
Kijk voor meer informatie op www.dubocentrum.nl

Groene Hypotheek

Als u eigenaar wordt van een woning die voldoet aan de Maatlat duurzame woningbouw, dan kan voor een deel van de investering (maximaal € 34.034) een groene hypotheek worden afgesloten. De rente ligt ongeveer 1 à 2 % lager dan de gangbare markthypotheek. De stichtingskosten voor de woning mogen niet hoger zijn dan € 272.268. Kijk voor de regeling op www.senternovem.nl/groenbeleggen  

Nadere informatie

Nog meer tips voor duurzaam verbouwen vindt u op de site www.milieucentraal.nl.  Als u vragen heeft dan kunt u contact opnemen met het Omgevingsloket, bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer (0344) 63 71 67.