12 september Open monumentendag

6 sep 2021
Heeft u, net als veel andere inwoners, fanatiek de plaatjes van het plaatjesalbum ‘Historisch Tiel’ gespaard? En wilt u nu nader kennismaken met de rijke geschiedenis van onze stad? Dat kan op Open Monumentendag op zondag 12 september.

Tussen 12 en 5 uur ’s middags openen veel monumenten hun deuren. Of doe mee aan een wandeling of fietstocht. U bent van harte welkom.

In de Maartenskerk, Dominicuskerk, Gerfkamer, Ceciliakapel en Hyancinthuskapel vertellen vrijwilligers u graag meer over deze monumentale gebouwen en hun geschiedenis. Of kom meer te weten over de monumentale begraafplaatsen Ter Navolging, de Rooms-Katholieke en Joodse begraafplaats. Ook daar informeren vrijwilligers u graag over de geschiedenis. Op meerdere plekken kunt u luisteren naar muzikale optredens. Onder het genot van een plakje Tielse Kermiskoek, dat ook bij onze geschiedenis hoort.

Let op: verzamelaars van plaatjes “Historisch Tiel” hebben op Open Monumentendag  een laatste mogelijkheid om de ontbrekende plakplaatjes voor hun boek te krijgen. Schrijf de nummers van de plaatjes die u nog mist op een briefje en neem dat mee naar de Maartenskerk.

Varend erfgoed

Naast monumentale gebouwen kent onze stad ook varend erfgoed. Aan de nieuwe kade bij de Waal liggen de oude Waalschokker Neeltje Jantje en de oude veerpont Hendrikus klaar. Ook daar ontvangen vrijwilligers u graag.

Wandelen en fietsen

Voor wandelaars en fietsers staan er ook activiteiten op het programma. Zoals de wandelingen ‘Ontdek Joods Tiel’ en in de Willemspolder of de fietstocht ‘Rondje Drumpt’ onder begeleiding van vakbekwame gidsen. Of loop individueel de route ‘Tiel Toen en Nu’ langs de eerder dit jaar geplaatste fotoborden. En speciaal voor kinderen is er een puzzeltocht.

Meer informatie en inschrijven

Meer informatie over de verschillende activiteiten op Open Monumentendag staat op  www.oudheidkamer-tiel.nl en www.ternavolgingtiel.nl. Of volg de facebookpagina Monumenten, Erfgoed en Oudheidkamer Tiel e.o.  Op Open Monumentendag zelf kunt u vanaf 12. 00 uur terecht bij de kiosk aan de Veemarkt voor meer informatie en inschrijven voor activiteiten.

Het Comité Tielse Open Monumentendag organiseert de Open Monumentendag. In dit comité werken Stadsherstel, Oudheidkamer Tiel, Waardevol Tiel, Ter Navolging, Tielsche Kermiskoek en Tiel Bijzonder Verleden samen om u nader kennis te laten maken met de monumenten in onze gemeente.