4 mei: herdenking oorlogsslachtoffers

29 apr 2019
Op 4 mei herdenken we ook in onze gemeente op verschillende plekken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we burgers en militairen die na de oorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties omgekomen of vermoord zijn.

Dodenherdenking Tiel

De herdenking begint om 18.45 uur met samenzijn in de Sint Maartenskerk. Het Tiels Madrigaal koor, leerlingen van basisschool De Regenboog en RSG Lingecollege en de heer Wim Veerman van de Oudheidkamer Tiel verlenen hieraan hun medewerking. Na het samenzijn in de kerk start de stille tocht. Deze gaat langs voormalige gevangenis, de fusilladeplaats bij de coupure en het Joods monument. De stille tocht eindigt bij de oorlogsmonumenten bij de Sint Maartenskerk, waar twee minuten stilte in acht worden genomen. Hierna houdt burgermeester Hans Beenakker een korte toespraak en is er een optreden van een Moluks koor. De organisatie van de herdenking is in handen van het 4 Mei Comité Tiel in samenwerking met de gemeente.

Herinneringsmonument Tielse Molukse KNIL-militairen

De Molukse gemeenschap in onze gemeente heeft het initiatief genomen voor een herinneringsmonument voor de Tielse Molukse militairen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL). Ook zij vochten mee in de Tweede Wereldoorlog toen Japan de rijke oliebronnen in voormalig Nederlands-Indië aanviel. Ook vochten zij na de onafhankelijkheidsverklaring van de Republiek Indonesia in 1945 mee in de strijd van het Nederlandse gezag tegen de Indonesische nationalisten.

Eind april is dit herinneringsmonument geplaatst. Het monument is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Ridderlijke Duitsche Orde, Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis en Van Luijn Natuursteen. Dit nieuwe monument staat naast oorlogsmonument De Krijger en het Indië-monument bij de Sint Maartenskerk. Vanaf nu verwijst het herinneringsmonument naar dit deel van onze vaderlandse geschiedenis en de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Tiel. Meer informatie over de gemeenschappelijke geschiedenis van Molukkers en Nederlanders leest u in het programmaboekje Dodenherdenking 2019 van het 4 Mei Comité Tiel.

Dodenherdenking Wadenoijen en Zennewijnen

De dodenherdenking in Wadenoijen start om 19.10 uur op de parkeerplaats voor basisschool De Waaijer. Vandaar lopen de aanwezigen, onder het luiden van klokken, naar de Nederlands-Hervormde kerk aan de Lingedijk. Om 19.30 uur is er een korte herdenkingsbijeenkomst in de kerk. Om 19.50 uur is de stille tocht naar de oorlogsgraven op de begraafplaats. Hier spreekt wijkwethouder Frank Groen de aanwezig kort toe. Om 20. 00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. De plaatselijke Oranjevereniging organiseert de herdenking.

In Zennewijnen legt wijkwethouder Carla Kreuk om 17.00 uur een krans bij het monument De Roeier.

U kunt het programma hieronder downloaden.