Lettergrootte: - +

U bent hier: Homepage / actueel / nieuws / 2017 / mei

Deze pagina doorsturen

DoorsturenStuur door AfdrukkenAfdrukken VoorlezenVoorlezen

Lintje 2018 voor 1 juni a.s. aanvragen

Laatst gewijzigd op: 16-5-2017 8:26:00 uur.

De gemeente waardeert het zeer dat inwoners zich inzetten voor elkaar en de samenleving. Een vitale stad en leefbare dorpen kunnen niet zonder betrokken inwoners. Sommige mensen onderscheiden zich hierin doordat zij zich in het bijzonder inzetten voor anderen. Wanneer u iemand kent die veel meer doet dan je van betrokken inwoner mag verwachten, dan kunt u hem of haar voordragen voor een koninklijke onderscheiding. Als u iemand wilt voordragen voor de lintjesregen van 2018, dan moet uw voordracht voor 1 juni a.s. bij ons binnen zijn.

Het Nederlandse decoratiestelsel kent verschillende koninklijke onderscheidingen. Er zijn twee orden met daarbinnen verschillende rangen, dit zijn de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau.

Nederlandse Leeuw

De Orde van de Nederlandse Leeuw is een onderscheiding voor uitzonderlijke verdiensten voor de samenleving. Het gaat dan meestal om persoonsgebonden uitzonderlijke prestaties, inspanningen van zeer uitzonderlijke aard of prestaties op basis van bijzondere talenten. Deze prestaties of inspanningen zijn van invloed op de samenleving, hebben daarvoor een verstrekkende betekenis of kenmerken zich vanwege de internationale uitstraling die zij hebben. Voorbeelden hiervan zijn uitzonderlijke sportprestaties (Olympische Spelen), unieke kunstzinnige of culturele creativiteit, baanbrekend wetenschappelijk werk of innovatief ondernemerschap.

Oranje-Nassau

De Orde van Oranje-Nassau wordt toegekend wanneer sprake is van bijzondere verdiensten voor de samenleving. Hierbij moet vooral gedacht worden aan vrijwilligerswerk. Het gaat dan overigens niet alleen om bestuursfuncties, maar ook mensen die hand- en spandiensten leveren. Een voorbeeld hiervan is iemand die een vereniging jarenlang draaiende houdt of zich langdurig, onbezoldigd en intensief inzet voor de medemens. Of de verdiensten bijzonder genoeg zijn, hangt af van een aantal factoren, zoals de tijd die men in deze activiteiten steekt, de uitstraling (voorbeeldfunctie) en de maatschappelijke functie die deze activiteiten hebben.

Koninklijke Onderscheiding aanvragen?

Wanneer u iemand kent die voldoet aan de criteria voor een onderscheiding in de Orde van de Nederlandse Leeuw of in de Orde van Oranje-Nassau dan kunt u deze persoon voordragen. Een voordracht moet worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente waar de voor te dragen persoon woont. Uw voordracht stuurt u aan: gemeente Tiel, t.a.v. Kabinet burgemeester, Postbus 6325, 4000 HH Tiel.

Vragen?

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met het bestuurssecretariaat, e-mail: bestuur@tiel.nl

Nieuwsbrief

Hier kunt u zich aan- en afmelden voor onze nieuwsbrieven.

Ga verder

Laat ons u bellen

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Bel mij terug

Laat ons u bellen

Op dit moment zijn wij niet telefonisch bereikbaar. U kunt uw vraag stellen via het contact formulier.