Lettergrootte: - +

U bent hier: Homepage / actueel / nieuws / 2017 / mei

Deze pagina doorsturen

DoorsturenStuur door AfdrukkenAfdrukken VoorlezenVoorlezen

Nieuwe Algemene plaatselijke verordening vastgesteld

Laatst gewijzigd op: 16-5-2017 15:11:00 uur.

De gemeenteraad heeft in april de Algemene plaatselijke verordening 2017 (Apv) vastgesteld. Iedere gemeente in Nederland heeft een Apv. Hierin staan de regels waar iedereen zich binnen de gemeente aan moet houden. Deze regels zijn bedoeld om de stad en de dorpen leefbaar en netjes te houden. Regelmatig kijkt de gemeente wat er aan de Apv moeten worden toegevoegd maar ook wat er kan worden geschrapt.

Er staan vele regels in de Apv. Bijvoorbeeld hoe lang u uw caravan op straat mag zetten. Maar ook wie er mogen collecteren en welke regels er gelden voor het organiseren van een evenement. Ook de regels over uitlaten van honden en het opruimen van hondenpoep en het verbod op wildplassen staan in de Apv. Daarnaast staan er nog veel andere regels in de Apv.

Wat is er nu veranderd?

Hieronder staan wat belangrijke aanpassingen van deze Apv.

  • Vechten op straat is verboden (dit was niet altijd verboden binnen het strafrecht).
  • Bedelen op straat of in publiek toegankelijke gebouwen is verboden. Er zijn namelijk situaties bekend in Tiel waarbij bedelarij als zeer hinderlijk wordt ervaren voor personen en winkeliers.
  • Hinderlijk/overlastgevend gedrag wordt sneller aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan het zonder reden uitschelden van personen.
  • Voor het organiseren van een rommelmarkt/fancyfair in een gebouw is geen vergunning meer nodig. Er moet nog wel een melding worden gedaan.
  • Vooruitlopend op de komst van de Wet Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche is het hoofdstuk over prostitutie aangepast.
  • Een spandoek moet minimaal 4,20 meter boven de weg hangen.
  • De meldingsplicht voor evenementen is verruimd (van 100 naar 250 personen).

Ben je geïnteresseerd wat er nog meer in de Apv staat? Kijk dan op deze site bij de verordeningen. De Apv is ook in te zien op het stadhuis.

Waarom is er een Algemene plaatselijke verordening (Apv)?

Met de regels uit de Apv probeert de gemeente het gebruik van de openbare ruimte en de leefbaarheid in de gemeente in goede banen te leiden. Een voorbeeld is het verlenen van een vergunning waaraan voorwaarden zijn verbonden. Ook geeft het de gemeente en de politie de mogelijkheid om in te kunnen grijpen. Inwoners die overlast ervaren omdat regels niet worden nageleefd kunnen hiermee aankloppen bij de gemeente. De gemeente of politie kan in zo’n geval de overtreder aanspreken en ook dwingen om ermee te stoppen. Ook kunnen er boetes worden uitgedeeld.

Nieuwsbrief

Hier kunt u zich aan- en afmelden voor onze nieuwsbrieven.

Ga verder

Laat ons u bellen

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Bel mij terug

Laat ons u bellen

Op dit moment zijn wij niet telefonisch bereikbaar. U kunt uw vraag stellen via het contact formulier.