Alle Tielenaren in beweging met Uniek aangepast sportaanbod

28 juli 2023
Nieuws

Wethouder Carla Kreuk ondertekent deze week namens Tiel de overeenkomst voor Uniek Sporten. Dit landelijke platform brengt alle mogelijkheden voor aangepast sporten en bewegen in beeld met een website en app. Doel is om alle Tielenaren lekker in beweging te krijgen.

Ook als je fysieke mogelijkheden door een handicap, chronische aandoening of ouderdom beperkt zijn, is er op dit gebied heel veel te doen en te beleven, weet Kreuk. “Denk aan het succes van Jeu de Boules Vereniging De Teerling, Running Blind bij atletiekvereniging Astylos, de G-teams en Walking Football bij onze voetbalclubs of Showdown in het Oosthonk”, zegt zij. “Het aangepaste sportaanbod neemt almaar toe en dat moet ook. Juist ook voor de grote groep ouderen en andere mensen die met beperkingen te maken hebben, is bewegen zo belangrijk.”

Bijna iedereen kan stoelyoga

Honorée van Looveren weet dat als geen ander. Op verschillende plekken in Tiel biedt zij stoelyoga aan. Een activiteit die ook zeer geschikt is voor mensen die maar een beperkte bewegingsvrijheid hebben. Deze zomer geeft ze cursussen in het kader van de zomerschool voor senioren in Zinder.

 “Ik heb mensen van veertig tot negentig jaar in mijn groepen”, vertelt zij. “Het is iets dat bijna iedereen kan. Het helpt enorm met de balans als mensen bijvoorbeeld bang zijn om te fietsen of te vallen. Het gaat om luisteren naar je lichaam en voelen wat het kan. Dat ook gaan waarderen. Soms barsten mensen echt in tranen uit omdat ze ontdekken dat ze toch nog wat kunnen.”

Meld uw activiteiten bij ons

“Dit soort activiteiten moet dus ook echt op die website en in de app komen”, zegt de wethouder. “Ik wil verenigingen en andere aanbieders dan ook oproepen hun activiteiten op dit gebied te melden. De komende tijd willen we dit zoveel mogelijk verzamelen en onze bestaande informatie aanvullen. Aan het eind van de zomer moet het complete aanbod dan online staan.”

Het platform is te vinden op www.unieksporten.nl. Meer informatie en aanmelden voor het Tielse aanbod via verenigingsondersteuner Mats Gennissen, gennissen@sportfriends.nl