Asbestemming

In de gemeente Tiel zijn na een crematie verschillende soorten asbestemmingen mogelijk. De as wordt een maand na de crematie vrijgegeven. U kunt kiezen om een asbus bij te zetten in een urnengraf of urnennis of de as te verstrooien op een asverstrooiveld.

Soorten asbestemming

Kleine nis in columbarium van natuursteen
Natuurstenen urnenmuren met kleine nissen zijn aanwezig op begraafplaatsen Papesteeg en Wadenoijen. Op de nissen in het natuursteen columbarium is al een natuursteen afdekplaat ter waarde van 100 euro aanwezig. U kunt ook kiezen voor een eigen afdekplaat voor eigen rekening. In een kleine nis mogen 2 asbussen worden bijgezet.

Grote nis in een columbarium van baksteen
Bakstenen columbaria zijn aanwezig op de begraafplaatsen Papesteeg en Kapel-Avezaath. Een bakstenen columbarium bevat alleen grote nissen. Hier mogen 4 asbussen worden bijgezet. U draagt zelf zorg voor een duurzame afdekplaat. Dit is voor eigen rekening.

Urnengraf|
Urnengraven worden uitgegeven op alle begraafplaatsen. Hier kunt u de asbus begraven. U kunt ook een keldertje laten plaatsen waarin u de asbus of urn plaatst. Dit is voor eigen rekening. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan het urnengraf. Een urnengraf biedt ruimte voor maximaal 4 asbussen.

Verstrooien van de as op een strooiveld
Asverstrooivelden zijn aanwezig op alle begraafplaatsen. Op kleine strooivelden zijn een beperkt aantal verstrooiingen per jaar toegestaan. Op begraafplaats Ter Navolging in Tiel is een groot strooiveld aanwezig. In dit veld zijn duizenden voorjaarsbollen geplant die van maart tot juni voor een kleurrijk geheel zorgen. Strooivelden worden gemaaid. Als u het vervelend vindt dat de as verspreid wordt door de maaimachine, kunt u beter de verstrooiing uitstellen tot na het groeiseizoen. Op het strooiveld zijn bloemen toegestaan.

Particuliere gedenkplaats op of bij het strooiveld
Na de asverstrooiing kan gekozen worden voor een blijvende gedenkplek op of bij het strooiveld, een zogenoemde particuliere gedenkplaats. Dit is mogelijk bij alle strooivelden. De gemeente heeft een speciaal gedenkteken laten ontwerpen: 'Naam vereeuwigd in steen'. Een paal van natuursteen waarop de naam, geboorte- en overlijdensdatum van de overledene uit de steen gehouwen wordt. Kijk voor meer informatie bij het gerelateerde product Grafbedekking en gedenktekensexterne-link-icoon.

Bijzetten of verstrooien op/ in een bestaand particulier graf
Als u rechthebbende (huurder van een graf) bent van een particulier (kinder)graf of grafkelder, heeft u de mogelijkheid om de as op het betreffende graf te verstrooien. Ook kunt u de asbus of urn in het graf begraven of in de grafkelder laten plaatsen. Daarnaast is het mogelijk om de urn op het grafmonument te bevestigen.

Mogelijkheden

De gemeente Tiel biedt u de volgende mogelijkheden:

  • kleine nis in een urnenmuur van natuursteen
  • grote nis in een urnenmuur van baksteen
  • urnengraf
  • verstrooien van de as op een strooiveld
  • particuliere gedenkplaats op of bij het strooiveld
  • bijzetten of verstrooien op/ in een bestaand particulier graf

Huurperiode

  • Huurperiode nissen: 10 of 20 jaar
  • Huurperiode urnengraven: 20 jaar
  • Huurperiode particuliere gedenkplaats: 10 jaar

Na het verlopen van deze termijnen, kunt u de rechten telkens met 5 of 10 jaar verlengen. U wordt hierover van te voren door de gemeente op de hoogte gesteld. Meer informatie over onder andere grafrechten kunt u vinden bij het gerelateerde product Grafrechtenexterne-link-icoon.

Formulieren