Begraafplaatsen

De gemeente Tiel telt 10 begraafplaatsen. De gemeentelijke begraafplaatsen zijn open van zonsopgang tot zonsondergang.

Op onderstaande zes begraafplaatsen wordt nog actief begraven:

  • Algemene begraafplaats Papesteeg (Papesteeg 93 in Tiel)
  • Algemene begraafplaats Ter Navolging (Lingedijk 1 in Tiel)
  • Rooms-Katholieke begraafplaats aan de J.D. van Leeuwenstraat (Rijksmonument)
  • Algemene begraafplaats Kapel Avezaath (Zoelensestraat, 34 -36 in Tiel)
  • Algemene begraafplaats Wadenoijen (Lingedijk 23 in Tiel)
  • Algemene begraafplaats Zennewijnen (Hermoesestraat 9 in Tiel)

Daarnaast telt de gemeente vier inactieve begraafplaatsen:

  • Algemene begraafplaats Kloosterhof  (Predikbroedersweg in Tiel)
  • Algemene begraafplaats Drumpt (Elzenlaan 3 in Tiel, Rijksmonument)
  • de Joodse Begraafplaats (Rijksmonument)
  • Particuliere begraafplaats van de familie Versteegh in Kapel Avezaath (gemeentelijk monument)

Algemene begraafplaats Papesteeg in Tiel (Papesteeg 93)
Papesteeg (1938) is de grootste begraafplaats. Hier bevindt zich ook een Rooms-Katholiek en Islamitisch gedeelte. Bij de entree staat een historische aula die gebruikt kan worden als ontvangst- en condoleanceruimte. Ook kan de aula voor een dag verhuurd worden voor uitvaart gerelateerde producten of diensten. De begraafplaats ontwikkelt zich steeds verder tot een gedenkpark, met veel ruimte voor groen en asbestemmingen.

Algemene begraafplaats Ter Navolging in Tiel (Lingedijk 1)
Ter Navolging (1786), de eerste begraafplaats van Nederland buiten de stadsmuren, is een Rijksmonument. Er staan veel historische grafmonumenten en oude grafkelders. Vanaf 2015 is deze begraafplaats weer actief in gebruik. Voor deze begraafplaats geldt voor uitgifte van nieuwe graven een verhoogd tarief. Dit tarief draagt bij aan het herstel van dit bijzondere culturele erfgoed. Ook is er een groot asverstrooiveld aanwezig en is er ruimte voor urnengraven.

Algemene begraafplaats Wadenoijen in Tiel (Lingedijk 23)
Op de begraafplaats bevindt zich één van de oudste dorpskerkjes van de Betuwe. Ook liggen er verschillende adellijke families begraven in oude grafkelders rond de kerk. Vanaf het hoge gedeelte heeft u een mooi uitzicht over het landschap. Het lager gelegen gedeelte is vanaf ongeveer 1960 in gebruik. Ook zijn er verschillende mogelijkheden voor het bijzetten of verstrooien van as. De begraafplaats ligt vlakbij de wijk Passewaaij.

Algemene begraafplaats Kapel Avezaath in Tiel (Zoelensestraat, tussen nr. 34 en nr. 36)
Deze begraafplaats (1869) straalt rust en beslotenheid uit. Het is een groene en lommerijke begraafplaats. Voor 1978 deed de begraafplaats dienst voor de gemeente Zoelen. Veel oude grafzerken herinneren aan die tijd. De begraafplaats biedt ook ruimte voor het bijzetten of verstrooien van as.

Algemene begraafplaats Zennewijnen in Tiel (Hermoesestraat 9)
Op of naast het terrein waar vroeger een klooster stond, ligt nu de begraafplaats van Zennewijnen. Het is de kleinste begraafplaats van de gemeente Tiel en heeft een besloten en rustig karakter. In verband met het grondwater kan slechts 1 persoon per graf worden begraven. Het verstrooien of bijzetten van as is ook mogelijk. De begraafplaats ligt op loopafstand van de wijk Passewaaij.

Algemene begraafplaats Drumpt in Tiel (Elzenlaan 3)
Op deze kleine begraafplaats vinden alleen nog bijzettingen plaats in bestaande graven. De begraafplaats is een gemeentelijk monument.

Algemene begraafplaats Kloosterhof in Tiel (Predikbroedersweg)
De begraafplaats is gesloten per 1 januari 2014. Alleen het bijzetten of verstrooien van as is nog toegestaan. Het is een kleine begraafplaats.

Particuliere begraafplaatsen in de gemeente Tiel
Drie begraafplaatsen zijn geen eigendom van de gemeente. De Rooms-Katholieke begraafplaats aan de J.D. van Leeuwenstraat is eigendom van de Dominicus parochie. De Joodse begraafplaats aan de Voor de Kijkuit is bezit van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en de begraafplaats Versteegh is eigendom van de familie Versteegh.