Burgemeester en wethouder in gesprek met Tielse jongeren

29 apr 2021
Hoe gaat het nu met onze Tielse jongeren? Wat ervaren zij in deze moeilijke coronatijd en waaraan hebben zij behoefte? Burgemeester Hans Beenakker en wethouder Marcel Melissen kropen achter hun tablet om het een aantal van hen zelf te vragen.

Hele dag op je kamer

Aan de andere kant van hun scherm zaten Lindsay de Vree, Vejin Al-Ahmed, Lewis Müller, Mirthe Jansen en Rostam Darweshi. Zij missen het uitgaan, winkelen, feestjes vieren en sporten. Maar in het bijzonder noemden zij het normale schoolleven. Niet fysiek naar school kunnen, is zwaar. Je wordt snel moe van online les en het leren lukt minder goed als je de hele dag alleen op je kamer zit. Rostam vertelde dat er op het Lingecollege wel uitzonderingen worden gemaakt voor leerlingen die écht niet thuis kunnen leren. Lindsay vindt haar twee dagen per week op het ROC de beste dagen van de week: "Thuis ken ik inmiddels elke steen."

Je verstand gebruiken

Hans Beenakker vond zelf privé de één-bezoeker-regel lastig. En Marcel Melissen de avondklok. Een paar jongeren knikten bij die opmerking. "Door de avondklok was het moeilijker om naar meerdere feesten te gaan, zoals in voorgaande jaren gebeurde tijdens de feestdagen. Hier heeft het wel geholpen om de verspreiding tegen te gaan", zei Rostam. Mirthe heeft een bijbaan bij Albert Heijn: "Het valt mij op dat juist ouderen regelmatig de regels aan hun laars lappen. Terwijl zij het meest kwetsbaar zijn.” De jongeren vinden dat je je verstand moet gebruiken. Je moet niet elkaar de schuld geven of vreemd aankijken. Marcel Melissen herkent dat en zei lachend: “Ik heb last van hooikoorts en als ik nies, voel ik mij bijna een crimineel."

Korte lontjes, sneller uit je plaat

De burgemeester wilde weten wat de jongeren horen van vrienden en klasgenoten. "Velen hebben depressieve gevoelens, het is soms best ernstig", was het antwoord. "Terwijl anderen juist gelukkiger zijn omdat ze tijd hadden om aan zichzelf te werken. Maar die zijn wel in de minderheid." Korte lontjes en ‘sneller uit je plaat’ gaan, komen vaker voor. Veel jongeren verloren hun bijbaan en hebben daardoor nog minder te doen. Dat raakt ze ook financieel. 

Gemeente kan helpen

De jongeren vinden de overheidscommunicatie wel duidelijk. Al volgen ze lang niet alles meer, zoals in het begin. Vejin: "Nu lees ik alleen nog de samenvattingen op NOS.nl." De jongeren hadden zelf ook wat vragen. Wat mag de gemeente bijvoorbeeld zelf beslissen? Hans Beenakker legde uit dat het kabinet de coronamaatregelen vaststelt en dat de gemeenten deze uitvoeren en handhaven. "Maar de gemeente kan wel helpen", zei hij. “Zo hebben wij het horeca-ondernemers vorig jaar mogelijk gemaakt hun terrassen – waar dat kon – uit te breiden. En we hebben met binnen- en buitensportverenigingen meegedacht hoe zij samen buiten sporten mogelijk kunnen maken."

Blij met input

Na vijf kwartier namen de burgemeester en wethouder afscheid van hun jonge gesprekspartners. Marcel Melissen vond het een leuk en leerzaam gesprek. "Erg fijn om jullie input te krijgen, dank jullie wel", zei Hans Beenakker. "We willen graag het gesprek met jongeren blijven voeren, dit zal dus niet de laatste keer zijn. En weet, we verwachten dat deze zomer veel dingen weer kunnen. Hou daaraan vast!"