Carbid schieten

11 dec 2020
Binnen de bebouwde kom is carbid schieten in Tiel verboden. Dat staat in de APV. Buiten de bebouwde kom mag het wel, maar daar gelden strenge regels voor. Die regels heeft de gemeente gemaakt naar aanleiding van het landelijke verbod op het afsteken van vuurwerk en de landelijke stijging van de verkoop van carbid.

Burgemeester Beenakker: “Door deze regels krijgen we zicht op carbid schieten in het buitengebied. En zorgen we ervoor dat het carbid schieten veilig gebeurt en er geen overlast is voor de omgeving. Tegen mensen die geen ervaring hebben met carbidschieten zeg ik: begin er niet aan voor je eigen veiligheid, die van je vrienden, familie en omstanders.”

Meldplicht en regels

Carbid schieten mag alleen op 31 december van 10.00 uur tot 17.00 uur buiten de bebouwde kom. Andere regels zijn onder andere:

  • De persoon die carbid wil schieten moet dit uiterlijk 24 december14.00 uur melden bij de gemeente op carbid@tiel.nl. Het carbid schieten mag alleen als de gemeente de melding heeft bevestigd.
  • De plek moet minimaal 75 meter van woningen liggen. En 300 meter van plekken met dieren, zoals stallen of een dierenpension.
  • Het vrije schootsveld moeten minimaal 75 meter zijn. Binnen dat gebied mogen geen openbare paden of wegen liggen.
  • De persoon die het carbid schiet of daarbij helpt moet minimaal 18 jaar zijn. Zij mogen niet onder invloed zijn van alcohol of drugs.

De volledige publicatie en regels vindt u op de website van overheid.nl.

Het landelijke verbod op het afsteken van vuurwerk vindt u op de website van Rijksoverheid.