Sticker op deur met tekst Deze ruimte is verzegeld op last van de burgemeester

Coffeeshop moet drie maanden dicht

10 juli 2024
Nieuws

Een coffeeshop in Tiel wordt voor een periode van 3 maanden gesloten. De burgemeester neemt deze bestuurlijke maatregel omdat de handelsvoorraad in de coffeeshop ruim drie keer zo groot was als toegestaan. 

De sluiting is het gevolg van overtreden van de Opiumwet. Uit een rapport van de gemeentelijke toezichthouders, bleek dat de handelsvoorraad softdrugs ruim drie keer zo groot was als toegestaan. Dat betekent dat de coffeeshop haar deuren moet sluiten voor een periode van 3 maanden vanaf woensdag 10 juli 2024 om 10.00 uur. Het is in die tijd verboden het pand te betreden.

Regels voor coffeeshop

Een coffeeshop moet zich houden aan de landelijke door het Openbaar Ministerie vastgestelde criteria (AHOJGl), dit gaat onder andere over de toegestane handelsvoorraad. Houdt de coffeeshop zich niet aan de regels dan treedt de burgemeester bestuursrechtelijk handhavend op. Bij de 1ste overtreding is een waarschuwing gegeven. De 2de keer leidt nu tot tijdelijke sluiting van de coffeeshop. 

Aanpak in de binnenstad

De overlast in het centrum van Tiel nam de afgelopen tijd toe. Daarom zijn er extra controles in de stad. Er wordt gelet op mensen die overlast geven in het verkeer, fout parkeren en mensen die overlast veroorzaken richting andere personen. Ook coffeeshops worden gecontroleerd. De gemeente heeft in haar gesprek met de coffeeshopeigenaren erop gewezen dat zij ook een rol spelen in de overlast in het centrum. Er wordt gecontroleerd of de coffeeshops zich aan de regels houden. 

Meld Misdaad (Anoniem)

Inwoners kunnen ook een belangrijke rol spelen door verdachte situaties te melden. Dit kan via de politie 0900-8844 of bij spoed 112. Wie anoniem wil blijven, kan bellen naar Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000. Een melding kunt u ook online doen via de website van Meld Misdaad Anoniem. Uw tip wordt doorgezet naar de politie maar uw gegevens worden niet gedeeld. Voorbeelden van signalen om te melden zijn: een onverklaarbaar hoog inkomen, veel contant geld, dure aankopen, overlast van drugsgebruikers of -dealers, een sterke wietlucht, afgeplakte ramen, veel aanloop of nachtelijk bezoek of onbekende personen in de buurt.