Coronawet

Op dinsdag 1 december 2020 ging de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 voor drie maanden in. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving. De wet vervangt de noodverordeningen. Op 30 november 2020 werd het intrekkingsbesluit vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Het intrekkingsbesluit leest u op de website van de Veiligheidsregio. Dit besluit zorgt ervoor dat de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid vanaf 1 december 2020 vervalt.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Met ingang van 1 december 2020 is er de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19. Die geldt voor drie maanden. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. Ook zorgt het voor andere wijzigingen. 

Twee ministeriële regelingen

Per 1 december gelden er twee ministeriële regelingen:

  • een vertaling van de regels die al in de noodverordeningen stonden. Bijvoorbeeld de regels over afstand houden (Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19);
  • een regeling waarmee mondkapjes verplicht kunnen worden (Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen COVID-19).

Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de tijdelijke wet. Op deze pagina leest u ook de officiële bekendmaking