Dode vogels? Wees alert op vogelgriep

11 Feb 2022
De winter is het seizoen van de vogelgriep. Ook dit jaar heerst er vogelgriep. Onze gemeente heeft geen grote pluimveeboerderijen. Maar vogelgriep kan ook in onze gemeente voorkomen. Wilde vogels (trekvogels) kunnen de ziekte overbrengen op de vogels van hobbyhouders. Vogelgriep is erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om dode vogels te melden

Eén van de maatregelen bij vogelgriep is de afschermplicht: dierentuinen/kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels moeten hun pluimvee (zoals kippen en kalkoenen) en andere vogels (zoals eenden, duiven en zwanen) afschermen. De dieren mogen niet vrij rondlopen. Afschermen kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren te zetten.

Melden vogelgriep hobbyhouders

Heeft u kippen/andere vogels? Dan is het melden van een vogelgriepverdenking verplicht. Het maakt niet uit hoeveel kippen/andere vogels u heeft. Neem bij een verdenking contact op met uw dierenarts.

De natuur in?

Gaat u er op uit en trekt u de natuur in? Blijf op de paden. Houd honden altijd aangelijnd. Ziet u zieke/dode vogels? Raak ze niet aan en blijf uit de buurt van vogels met afwijkend gedrag. En meld vooral waar u de dieren heeft gevonden/gezien.

Dode wilde (water)vogels gevonden?

Meld dit bij:

  • Op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via www.dwhc.nl/meldingsformulier/
  • Op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer 045 - 54 63 188.
  • Dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij uw dierenarts.