Dode vogels? Wees alert op vogelgriep

18 aug 2022
In Maurik (gemeente Buren) is op een grootouderdierenbedrijf voor vleeskuikens vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn de circa 24.000 kippen geruimd. Onze gemeente heeft geen grote pluimveeboerderijen. Maar vogelgriep kan wel in onze gemeente voorkomen.

Wilde vogels (trekvogels) kunnen de ziekte overbrengen op de vogels van hobbyhouders. Vogelgriep is erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om dode vogels te melden.

Melden vogelgriep hobbyhouders

Heeft u kippen of andere vogels? Dan is het melden van een vogelgriepverdenking verplicht. Het maakt niet uit hoeveel kippen of andere vogels u heeft. Neem bij een verdenking contact op met uw dierenarts.

De natuur in?

Gaat u er op uit en trekt u de natuur in? Blijf op de paden. Houd honden altijd aangelijnd. Ziet u zieke of dode vogels? Raak ze niet aan en blijf uit de buurt van vogels met afwijkend gedrag. En meld vooral waar u de dieren heeft gevonden of gezien.

Dode wilde (water)vogels gevonden? Meld dit bij:

> Op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via het  dwhc.nl/meldingsformulier

> Op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer 045 - 54 63 188.

> Dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij uw dierenarts.