Eerste actieve glasvezelaansluiting in buitengebied Tiel

4 mrt 2021
UBRivierenland een samenwerkingsorganisatie van zeven gemeenten in de regio, werkt hard om snel internet voor inwoners in de buitengebieden te realiseren. Na West Maas en Waal en Neder-Betuwe is nu in Tiel de eerste actieve aansluiting een feit. Wethouder Ben Brink vierde dit heuglijke moment met een feestelijke traktatie aan een van de bewoners.

Judith Wijnbergen, bewoner aan de Lingeweg in Tiel is heel blij met de glasvezelaansluiting: “het werk verandert, is meer digitaal en ook meer op afstand. Daar heb je structureel een goede digitale verbinding voor nodig. Zeker als je zoals ik ook een eigen website hebt. En niet alleen ik, maar ook mijn buren zijn opgetogen over de nieuwe snelle digitale verbinding. Er gaat zeker ook een stuk taart naar de buren om het te vieren!”

Glasvezel heeft veel voordelen

Wethouder Ben Brink deelt het enthousiasme van de nieuwe gebruiker over de aansluiting op glasvezel: “Elk huishouden of bedrijf in ons buitengebied  kan op glasvezelnetwerk aangesloten worden. Glasvezel heeft veel voordelen. Mevrouw Wijnbergen zegt het al: het is een goede en snelle digitale verbinding. Dat is nu handig, want we kijken digitale televisie, gamen, luisteren muziek via internet en streamen filmpjes. Maar zeker ook in de toekomst waarin thuiswerken zeer waarschijnlijk een blijvertje blijkt en er steeds meer slimme apparaten komen die werken via internet.“

Waar is het netwerk nu aangelegd?

In het grootste deel van het buitengebied van Tiel is het hoofdnetwerk inmiddels gerealiseerd. De huisaansluitingen worden al ingepland en vervolgens kunnen inwoners een aanbieder kiezen.

Nog even geduld

Bij de woningen gelegen aan een dijk kan het glasvezelnetwerk nog niet meteen worden aangelegd.  Dit heeft alles te maken met de dijksluiting in de winterperiode. Regelgeving rondom de bescherming van de dijken schrijft voor dat er in de winterperiode niet in de dijken mag worden gewerkt. Ook kan het geplande dijkversterkingsproject aan de Waal er de oorzaak van zijn dat bewoners nog langer geduld moeten hebben voordat glasvezel wordt aangelegd.  Pas als dit dijkversterkingsproject is afgerond, wordt de aansluiting gerealiseerd.