Gemeente Tiel sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem (M.)

4 Feb 2021
Gemeente Tiel heeft zich per 1 februari aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem (M.). Vanaf nu ontvangt niet alleen de politie maar ook de gemeente anoniem gemaakte relevante signalen over criminaliteit, ondermijning en fraude. Burgemeester Hans Beenakker en Marc Janssen van M. hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Ondermijnende criminaliteit betekent dat de onderwereld en de bovenwereld zich vermengen. Hierbij kunt u denken aan hennepplantages of drugslabs op industrieterreinen, in schuren of huizen, handel in drugs, dumpen van drugsafval in de natuur, witwassen van misdaadgeld, corruptie, intimidatie, bedreiging van bestuurders, politiemensen en journalisten.

Burgemeester Beenakker: “De aanpak van ondermijning staat hoog op onze prioriteitenlijst. Het is voor een veilige en leefbare samenleving heel belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig. Maar we beseffen dat het melden van ernstige informatie over criminaliteit niet altijd makkelijk is. Er kunnen redenen zijn waarom u niet naar de politie durft. Dan kan Meld Misdaad Anoniem (M.) de oplossing zijn. Zo kunnen we ons weerbaarder maken tegen ondermijnende criminaliteit”.

Wat is M.?

M. is een onafhankelijke organisatie en is géén politie. Bij M. kunt u anoniem meldingen doen over criminaliteit of fraude. Marc Janssen: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als u informatie heeft over criminele activiteiten. In de praktijk blijkt dat dat een moeilijke stap kan zijn. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat u de dader kent. Het kan ook zijn dat u de gevolgen van melden niet kunt overzien of dat u er na de melding simpelweg niets meer mee te maken wil hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft. Alleen als uw anonimiteit gewaarborgd kan worden, stuurt M. de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie, gemeente en andere opsporingsdiensten.” Meer informatie over M. vindt u op www.meldmisdaadanoniem.nl.

7 dagen per week bereikbaar

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via meldmisdaadanoniem.nl/melden.