Gratis expositie ‘Alles Kwijt’ over stad, regio en Europa in en na WOII

18 mei 2022
Het Flipje- en Streekmuseum presenteert het verhaal van de inwoners van Tiel en de Betuwe in oorlogstijd. En van de wederopbouw. De tentoonstelling is in samenwerking met Stichting Oudheidkamer Tiel e.o. opgesteld in een leeg winkelpand aan de Santwijcksepoort 7.

Hij is voor een deel gebaseerd op de expositie ‘Routes of Liberation’ uit 2014. U kunt hem gratis bezoeken tot en met 31 juli 2022.

Geschiedenis waard om te kennen

Zeven maanden lang lag de frontlinie dwars door ons gebied. De inwoners raakten alles kwijt. De grote verwoestingen in de gemeente Tiel en het leed lieten grote littekens na. Zichtbaar en onzichtbaar. Burgemeester Beenakker opende de expositie op 3 mei: “Ik denk dat veel mensen uit Tiel en de regio niet weten wat er hier allemaal is gebeurd in en na de Tweede Wereldoorlog. Deze geschiedenis is het waard om te kennen. Daarom ben ik blij dat het Flipje- en Steekmuseum het initiatief heeft genomen voor deze expositie. Hiermee zijn we nú niet iets kwijt, maar iets rijk in onze stad.”

Verhaal van hoop

De expositie toont veel objecten en foto’s van plekken in Tiel die u zult herkennen. Zoals de foto uit juni 1945, genomen op de Groenmarkt (waar het beeld van Flipje staat). De mensen die weer waren teruggekeerd in Tiel gingen met man en macht het puin in de stad ruimen. De foto toont hoopvolle mensen, die blij zijn dat de oorlog voorbij is. Samen met burgemeester Cambier van Nooten aten ze op kistjes kersen uit de Betuwe. Te midden van het puin gingen ze samen vol optimisme de toekomst in. De expositie is dus ook een verhaal van hoop.

Openingstijden expositie tot en met 31 juli: dinsdag t/m zondag 12:00 – 17:00 uur.