Geldzaken

Informatie over de energietoeslag

25 oktober 2023
Nieuws

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de Wet Energietoeslag 2023. Dit betekent dat wij opnieuw een energietoeslag mogen uitbetalen. De energietoeslag is bedoeld voor inwoners met een laag inkomen. Met het extra geld kunnen zij hun energierekening makkelijker betalen.

Wat is de energietoeslag 2023?
De energietoeslag is een eenmalig bedrag van € 800,- netto per huishouden.

Waarom is de energietoeslag dit jaar € 800,-?
De energietoeslag is in 2023 lager dan in 2022. Dit komt omdat een gedeelte van het budget dat wij hebben ontvangen, is toegevoegd aan het budget van vorig jaar. Dit hebben we gedaan zodat we iedereen die de toeslag vorig jaar heeft ontvangen, in januari 2023 al € 500,- konden betalen.

Sommige gemeenten hebben in 2023 nog geen extra betaling gedaan. Het kan dus zijn dat andere gemeenten nog wel € 1.300,- kunnen betalen. In Tiel bedraagt de energietoeslag in 2023 € 800,-. Dit geldt ook voor inwoners die eerder nog geen energietoeslag hebben ontvangen.

Wanneer ontvang ik de toeslag automatisch?
Als u de vorige keer de energietoeslag automatisch heeft ontvangen, ontvangt u het dit keer ook automatisch. We verwachten dat inwoners die de toeslag automatisch krijgen, deze voor het einde van het jaar ontvangen.

Wanneer kan ik de toeslag zelf aanvragen?
Als u de toeslag niet automatisch ontvangt, kunt u deze zelf aanvragen. We doen ons uiterste best om te zorgen dat u de toeslag zo snel mogelijk kan aanvragen. We verwachten dat dit op zijn vroegst eind van het jaar mogelijk is.

Vragen?
Heeft u meer vragen over de energietoeslag? Kijk dan op onze pagina Energietoeslag.