Inwoners enthousiast aan de slag met voedselpark Lingerijck
Fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken maar ook wortels, bladeren en bloemen waar nauwelijks nog iemand van weet dat ze eetbaar zijn. Een waterloop met stapstenen, een blotevoetenpad, een bos waar inwoners zelf een bijzondere boom mogen planten. Het voedselpark Lingerijck begint langzaam vorm te krijgen in de hoofden van de ontwerpers.
Het idee voor dat park ontstond op een bewonersavond over het project Anders Wonen. Op de beoogde plek voor deze bijzondere zorgwoningen stelt de gemeente Tiel een terrein van bijna zes hectare beschikbaar om naar hartenlust in te richten. Voorwaarde is wel dat inwoners en organisaties hier zelf mee aan de slag gaan.
Zelfvoorzienend leven met de natuur
Francis Schennink, Wout Kaptein en Sander van Vliet hebben die handschoen al opgepakt. Zij tekenen voor het ontwerp. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat we op een andere manier naar de natuur gaan kijken”, zegt Wout die voor de dichtbij gelegen zorgboerderij Thedinghsweert werkt. “Zelfvoorzienend leven met de natuur. Het landschap eetbaar maken. Dat vind ik een hele interessante aanpak waar ik graag meer van wil leren en ervaring in op wil doen door het park hier samen te ontwerpen en aan te leggen.”
Het idee voor het voedselpark is door de provincie Gelderland uitgeroepen tot groen icoonproject. Dat betekent dat de provincie 100.000 euro meebetaalt aan de aanleg ervan. Wout en Sander volgen de cursus voedselbos ontwerpen. “Je krijgt daar heel veel theorie”, vertelt Sander. “Over bezonning en de richting van de wind, bodem en grondwater, soortenkennis; basisprincipes van de permacultuur. Hoe je de omgeving ecologisch duurzaam kunt maken. We proberen die kennis zoveel mogelijk toe te passen om de kans op succes groter te maken.”
‘Al tachtig soorten planten’
“Heel boeiend om dit zo met elkaar te doen”, vindt ook Francis. Zij werkt in het dagelijks leven als specialist groene ruimte. “We gaan niet alles volplanten maar een basisstructuur aanleggen waarbinnen het natuurlijke proces een rol krijgt. Ik vind het mooi als je ziet hoe dat op het terrein al gegaan is. Drie jaar geleden was het nog kale grond. Nu telt natuurorganisatie IVN er al tachtig soorten planten. Zo zie je wat de potentie is wanneer je er als mens niet continu bovenop zit.”
Behalve natuurlijk wordt park Lingerijck vooral een plek om te gebruiken voor de inwoners. Om tot rust te komen, te spelen en te recreëren, kleinschalige activiteiten te houden. En natuurlijk om voedsel te vergaren en hier kennis over op te doen. Omwonenden en mensen uit omliggende wijken hebben dan ook een belangrijke stem in de ontwikkeling van het park.
Buurtbewoners denken mee
“Ze zijn erg positief en denken mee”, vertelt Wout. “De waterpartij op deze plek is bijvoorbeeld een idee van de omwonenden. Wat natuurlijke speelgelegenheid voor kinderen zoals de stapstenen of hier en daar wat boomstammen. Maar ook de wens dat het park ’s nachts afgesloten wordt is door hen ingebracht. Er was een wens om asfaltpaden te maken. Die zijn natuurlijk wel erg toegankelijk, maar dat kun je ook op een natuurlijke manier en met andere materialen bereiken.”
Om het allemaal in goede banen te leiden heeft de gemeente een projectleider ingehuurd. Ook een groenbeheerder en een landschapsarchitect zijn betrokken bij het ontwerpproces. “Binnenkort sluit ook een verkeersdeskundige aan”, vertelt Francis. “Op dat gebied liggen er nog wel wat uitdagingen. Met drukke wegen eromheen, geen parkeergelegenheid en een slechte toegang voor fietsers en wandelaars. Hoe komen de mensen hier naartoe met hun kinderen?”
Op zoek naar meer betrokkenen
Het is vooral aan de inwoners om in de toekomst voor het onderhoud en beheer van het park te zorgen. De werkgroep zoekt daarom contact met andere inwoners, bedrijven en organisaties die hier een rol bij kunnen spelen. Bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk, leer- en praktijkmogelijkheden voor het onderwijs, dagbesteding voor zorginstellingen enzovoort. Ook wordt nagedacht over het gebruik: wat te doen met de oogst bijvoorbeeld en welke activiteiten kunnen er?
De eerste ideeën hierover zijn in september met zo’n vijfentwintig inwoners en vertegenwoordigers van organisaties besproken. Het is de bedoeling om de partijen die zich met het park willen gaan bezighouden uiteindelijk te verenigen in een beheersstichting.
Bijeenkomst op 31 oktober
Na een aantal openbare sessies is er op 31 oktober nog een laatste bijeenkomst om tot het definitieve ontwerp te komen. Dit moet dan in detail uitgewerkt worden.
Op dit moment is niet duidelijk wanneer het park wordt aangelegd. Dat komt doordat er bezwaren zijn tegen het bestemmingsplan. Deze gaan over Anders Wonen. Het is nog niet bekend wanneer de Raad van State de bezwaren behandelt. Pas dan wordt duidelijk of het bestemmingsplan is goedgekeurd. Er is afgesproken dat er tot die tijd geen ‘onomkeerbaar’ werk op het terrein gebeurt. Er kunnen wel al minder ingrijpende stappen worden gezet in de aanleg.
Heeft u vragen over Park Lingerijck? Die kunt u stellen via parklingerijck@tiel.nl. Meer informatie kunt u vinden op onze website.
Datum: Dinsdag 31 oktober 2023
Tijd: Je bent welkom vanaf 19.15 uur. De bijeenkomst duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Locatie: Raadszaal Gemeentehuis Tiel, Ambtmanstraat 13, 4001 MC Tiel