Kijk uit voor de reuzenberenklauw

Dit item is verlopen op 31-07-2018.
Berenklauw

In het voorjaar rukt de reuzenberenklauw weer op. Contact met de brandharen op de steel en met de sappen van de plant veroorzaakt irritatie. Raak de plant niet aan en waarschuw kinderen voor de plant. Ziet u een reuzenberenklauw in de openbare ruimte? Neem dan contact op met de Bel- en Herstellijn via (0344) 637 555. Na een melding beoordelen we de locatie.

Wanneer gevaarlijk?

Reuzenberenklauw is alleen gevaarlijk bij het aanraken. In combinatie met zonlicht kan dat na 24 uur leiden tot huidbeschadiging. Eerst kunnen jeukende, rode vlekken of blaasjes ontstaan. Na enige uren kunnen die zich ontwikkelen tot grote blaren. De blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen pas na één tot twee weken.

Verwijderen reuzenberenklauw

Avri bestrijdt en verwijdert de reuzenberenklauw op openbaar terrein waar inwoners met de plant in aanraking kunnen komen. Bijvoorbeeld langs fiets- en wandelpaden of speelplaatsen. Voor planten op locaties die geen eigendom van de gemeente zijn zoals waterkanten (waterschap) en provinciale bermen ligt de verantwoordelijk bij de beherende instantie.

Gewone berenklauw blijft staan, alleen de reuzenberenklauw is gevaarlijk

In Nederland zijn twee soorten berenklauw: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. In onze gemeente komen beide soorten voor. De gewone berenklauw lijkt sterk op de reuzenberenklauw, maar is aanzienlijk kleiner van formaat. De gewone berenklauw levert over het algemeen geen problemen op. Deze plant laten we daarom staan.

Berenklauw aangeraakt?

Bent u in aanraking gekomen met de reuzenberenklauw? Spoel dan meteen overvloedig met koud tot lauw water en bedek de huid na het afspoelen tegen zonlicht. Vermijd de zon gedurende een week. Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is of als u sap in uw ogen of mond heeft gekregen.