Leerlingen RSG Lingecollege deden onderzoek naar zwerfafval

Dit item is verlopen op 30-07-2018.

Leerlingen 2 vwo van RSG Lingecollege sloten het schooljaar af met het onderzoeksproject ‘Expeditie Zwerfafval’. Ze leerden hoe zwerfafval in de plastic soep in de oceanen terechtkomt. Daarna ruimden ze zwerfafval op en namen ze enquêtes af tijdens veldwerk. Met die onderzoeksresultaten bedachten ze zelf oplossingen voor echte opdrachtgevers, zoals de Gemeente Tiel en  Waterschap Rivierenland.

Oplossingen

Op woensdag 4 juli presenteerden drie klassen hun conclusies en oplossingen aan de opdrachtgevers, ouders en aan Henk Bergsma van de gemeente Tiel. Zo gaven leerlingen het advies om plastic verpakkingen in de supermarkt te vervangen door biologisch afbreekbare alternatieven, zoals bakjes van papierpulp.

Veel groepjes vinden dat er statiegeld moet komen op blikjes en drinkflesjes. Bovendien mag het bedrag  omhoog, zodat mensen sneller geneigd zijn om dit afval in te leveren voor hergebruik en recycling. Verder concludeerden leerlingen dat voorlichting voor jongeren het best in de middag kan gebeuren, want ’s ochtends zijn ze nog niet goed wakker. Het liefst krijgen ze de informatie via social media, van bekende YouTubers of artiesten.

Prijs

De prijs voor de beste presentatie ging naar Sarah, Lauren en Elize die een prototype van een zwerfafval-app ontwikkelden met daarbij een helder instructiefilmpje, alles prachtig vormgegeven. De groep van Lize, Jessie, Britt en Sem ontving de prijs voor de meest haalbare oplossing. Zij maakten een actieplan voor RSG Lingecollege, vol adviezen die makkelijk uitgevoerd kunnen worden. Met geld van de Gemeente Tiel gaan zij onder meer afvalbakken pimpen, zodat het leuker wordt om je rommel weg te gooien.

Meer Informatie

Expeditie Zwerfafval biedt activerend onderwijs over zwerfafval en plastic soep en is een initiatief van Lonneke Crusio en Grietje Holleman. www.expeditiezwerfafval.nl