Pas op voor de eikenprocessierups

Dit item is verlopen op 31-07-2018.
eikenprocessierups

Sinds een aantal jaren hebben ook de gemeenten in het rivierengebied te maken met overlast door de eikenprocessierups. De brandharen veroorzaken vooral vanaf half mei en in juni en juli overlast voor mens en dier. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en nesten. Avri zorgt voor bestrijding in onze gemeente.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups leeft op eikenbomen. De aanwezigheid van de rupsen is vaak zichtbaar aan de kaalgevreten bomen. De nesten bestaan uit een dicht opeengehoopt spinsel van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. Deze haren dringen zich in de huid, ogen en luchtwegen met klachten als jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking als gevolg. Als u in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen, was dan uw huid goed en spoel uw ogen goed uit met water. Als u ernstige klachten heeft, neem dan contact op met uw huisarts.

Bestrijding

Woont u in Tiel en ontdekt u een nest in het openbaar groen? Neem dan contact op met de Bel- en Herstellijn via (0344) 637 555.

Vindt u de eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het is niet aan te raden dit zelf te doen. U kunt het beste contact opnemen met een boomverzorgins- of ongediertebestrijdingsbedrijf bij u in de buurt.

Meer informatie

Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u kijken op de website van het RIVM en de GGD.