Westluidense Poort

De Westluidense Poort is een centrale plek in de stad, een plek tussen oude binnenstad en de buitenstad en de rivier de Waal. Het is het gebied rond het voormalig GGR-gasgebouw, vlakbij de schouwburg en de bibliotheek. Een plek waar nu de kans is om er een goede invulling aan te geven voor een lange termijn.

Door de vestiging van culturele instellingen in aanvulling op schouwburg en filmtheater Agnietenhof, wordt de Westluidense Poort een bruisend centrum voor muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en informatie. De Westluidense Poort wordt de uitgelezen plek voor jong en oud in Tiel en de regio, om zich te ontwikkelen, kennis uit te breiden, te studeren en te werken. Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio.

In de Westluidense Poort zijn straks een flink aantal culturele instellingen te vinden zoals:

  • de bibliotheek,
  • de Plantage,
  • centrum voor de kunstenexpositieruimte ’t Klooster
  • poppodium Twentietoe

Ook komt er plek voor een toeristisch informatiepunt en het servicepunt amateurkunst. De balie verstrekt informatie over en verkoopt kaartjes voor vrijwel alle culturele evenementen in Tiel en de regio.

En dat niet alleen: ook de realisatie van een ondergrondse parkeergarage voor zo’n 580 auto’s en de bouw van stadswoningen versterken de aantrekkelijkheid van het gebied. De parkeergarage, voor auto’s én fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het cultureel kwartier én verlost de Waalkade van een aanzienlijke hoeveelheid auto’s. Hierdoor komt er ruimte op de Waalkade voor een verblijfsgebied en evenemententerrein en –heel belangrijk- kunnen bezoekers van de binnenstand terecht in een parkeergelegenheid die niet meer afhankelijk is van hoog water en evenementen.

Om een idee te krijgen van de toekomstige bebouwing, bekijk het Beeldenboek van de Westluidense Poort.

Op de huidige locatie van de bibliotheek komt een bioscoop, die de huidige bioscoop aan het Walstraatje gaat vervangen. De gemeente en Arcaplex bioscopen hebben hiervoor in 2014 een intentieovereenkomst getekend.

Nadere informatie

Algemeen:

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met mevrouw Frederique Bloem. Zij is te bereiken via telefoonnummer (0344) 63 71 98 of e-mail wlp@tiel.nl.

Vragen over de bouwwerkzaamheden en overlast meldingen:

Trigion, (010) 851 32 53 of teleservice@trigion.nl onder vermelding van Westluidensepoort nummer 87778. Uw vraag of klacht wordt doorgegeven aan de betreffende medewerker, waarna er contact met u opgenomen wordt.

Informatie over de toekomstige woningen en appartementen: 

westluidensepoort@stamendekoning.nl

De voorbereiding van de ontwikkeling van de Westluidense Poort is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland binnen het programma Stad en Regio 2008-2012.

Pagina opties