Vragen en antwoorden parkeergarage Westluidense Poort

parkeergarage

Aan de Rechtbankstraat staat de parkeergarage Westluidense Poort. De ingang is direct na de rotonde. De garage is sinds 14 augustus 2017 in gebruik. Er is plaats voor 588 auto’s en 6 motoren, verdeeld over vier parkeerlagen. Na de opening van cultuurgebouw Zinder is ook de fietsenstalling open. Hier kunnen gratis 60 fietsen worden gestald. De parkeergarage is licht en ruim van opzet en is voorzien van kunstafbeeldingen die herinneren aan de geschiedenis van Tiel.

De kunstafbeeldingen zijn gemaakt door de kunstenaars Sylvia Janssen van Doorn (-3 en -4 laag) en Cor Litjens (-1 en -2 laag). Hieronder leest u mogelijke vragen en antwoorden over de parkeergarage. Denkt u hierbij aan vragen en antwoorden over het parkeertarief, het parkeersysteem, plaatsen voor gehandicapten, oplaadpalen, beveiliging en nog veel meer. Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Laat het ons weten dan kunnen we de vraag en het antwoord misschien toevoegen aan deze lijst.

Wat is het tarief van de parkeergarage?

Het uurtarief bedraagt € 1,38 per uur, af te rekenen per minuut. Het tarief is hetzelfde als op de grote parkeerterreinen in de stad, zoals Taluud en Poort van Santwijck. Een dagkaart kost € 8,40. Ook dat is hetzelfde bedrag als op de parkeerterreinen.

Op sommige dagen is het gratis parkeren in Tiel. Geldt dat ook voor de parkeergarage?

Ja, als het gratis parkeren is in de stad, dan kunt u ook gratis parkeren in de parkeergarage. Wilt u weten op welke dagen dat is? Kijkt u dan op de pagina Parkeren in Tiel . Daar vindt u de meest actuele informatie.

Wat zijn de openingstijden van de garage?

De garage is dagelijks geopend van 7.00 tot 22.00 uur. Vanaf 1 juni 2018 is de parkeergarage dagelijks open van 7.00 tot 01.00 uur. Na sluitingstijd uur kunt u wel uitrijden. Om de garage in te komen, toetst u het kenteken van uw auto in bij de toegang van de parkeergarage. Zorg daarom dat u uw kenteken onthoudt of ergens opschrijft.

Hoe komt u in de garage als deze gesloten is?

Na sluitingstijd kunt u uw auto in de parkeergarage bereiken door uw kenteken in te toetsen bij de toegang van de parkeergarage. Zorg daarom dat u uw kenteken onthoudt of ergens opschrijft.

U bent uw kenteken vergeten. Hoe komt u dan de garage in?

Daar is aan gedacht. Bent u het kenteken van uw auto vergeten, dan kunt u na sluitingstijd via het telefoonnummer op het toegangsscherm contact leggen met een callcentre. De medewerker vraagt u naar een aantal gegevens waarna u toegang krijgt tot de garage en naar uw auto kunt. Tijdens de openingstijden is de garage gewoon toegankelijk. Maar denk er aan: voor het betalen heeft u altijd uw kenteken nodig! Zie de volgende vraag.

Welk parkeersysteem heeft de parkeergarage?

De parkeergarage werkt volgens het systeem van kenteken-parkeren. Er is geen slagboom, wel zijn er camera’s die bij het in- en uitrijden het kenteken van uw auto opnemen.  U krijgt geen kaartje. Bij de ingang aan de Rechtbankstraat en de Koninginnestraat staan parkeerautomaten. Bij terugkomst in de garage voert u uw kenteken in op de automaat. U krijgt dan te zien hoeveel u moet betalen. Het is dus belangrijk om uw kenteken te onthouden

Kunt u achteraf betalen voor het parkeren?

Ja, u betaalt achteraf voor de tijd die u geparkeerd heeft. U hoeft dus geen inschatting te maken van  de tijd die u denkt nodig te hebben voor uw bezoek aan de stad. U kunt rustig de stad ingaan zonder angst een boete te krijgen.

Na 17.30 uur kunt u bij de rode parkeerautomaten ook vooraf betalen voor de gehele avond, maar alleen met uw bankpas.

Op welke manieren kunt u betalen?

Er zijn verschillende manieren om te betalen:

  • Betalen met uw bankpas. (U hoeft geen pincode te gebruiken.)
  • Betalen met gepast geld. Let op: automaat wisselt niet!!
  • Betalen met belparkeren: u meldt zich aan en af met uw mobiele telefoon. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet u zich eerst wel aanmelden bij een aanbieder en een app installeren op uw telefoon. Er zijn meerdere aanbieders, u kiest zelf van welke aanbieder u gebruik maakt.
  • Op termijn kunt u ook betalen met de Flippas.

Zijn er oplaadpunten voor elektrische auto’s?

Ja! Bij de opening van de parkeergarage zijn er zes plaatsen waar u uw elektrische auto kunt opladen. Afhankelijk van de vraag is uitbreiding mogelijk tot 30 plaatsen.

Wat is de maximale inrij-hoogte van de parkeergarage?

De inrijhoogte is 2.10 m. Ruim voldoende voor personenauto’s. Alleen busjes met verhoging passen er niet in. Er hangt een aanrij-beveiliging bij de ingang van de parkeergarage zodat de hoogte herkenbaar is.

Zijn er parkeerplaatsen voor gehandicapten?

Ja! Er zijn 10 plaatsen voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart. Deze plaatsen vindt u op de -1 en -2 laag direct naast de lift. Deze plaatsen hebben een blauwe lamp als ze vrij zijn.

In Tiel hoeft u op gehandicaptenparkeerplaatsen geen parkeergeld te betalen. Bij kentekenparkeren wel. Waarom is dat?

Omdat niet van alle gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) het kenteken bekend is, moeten houders van een GPK wel betalen voor het parkeren. Wilt u dit niet, kiest u dan voor een andere parkeerplek waar geen kentekenparkeren is. In Tiel kunt u, als u in het bezit bent van een GPK, verder overal gratis parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats of bij een parkeerautomaat als de GPK duidelijk zichtbaar achter de voorruit van de auto ligt.

Kunt u buiten de garage al zien of er een vrije plek is in de garage?

Ja zeker! Op de rotonde en vlak voor de ingang van de garage kunt u al zien of er nog vrije plaatsen zijn. Bent u in de garage dan ziet u dat boven alle parkeerplaatsen een rode of groene lamp brandt. Als de groene lamp brandt, dan is de plek nog vrij. Brandt de rode lamp, dan is de plek bezet. U ziet dit al van een afstand. 

U heeft een parkeervergunning. Mag u dan in de parkeergarage parkeren?

In de garage mogen geen vergunninghouders parkeren. Alleen de vergunninghouders die zijn aangeschreven hebben de mogelijkheid hier te parkeren.

Is er bewaking in de garage?

Ja. In de garage hangen bewakingscamera’s. Hiermee worden alle parkeerlagen, de fietsenstalling en de toegangen goed in beeld gebracht. De opnames worden één week bewaard. Alleen de bewaking en de politie mogen de beelden naderhand bekijken. Na deze week worden de beelden verwijderd.

Is er een beheerder in de parkeergarage?

Ja, er is een beheerder in de parkeergarage. Niet 24 uur per dag, maar meestal wel tussen  8.00 en 18.30 uur. Als er geen beheerder is, kunt u bij vragen altijd contact leggen met het callcenter.

Heeft uw telefoon bereik in de parkeergarage?

Ja, op alle verdiepingen is er bereik voor mobiele telefoons. 

Hoeveel in- en uitgangen heeft de garage?

  • Er is één in- en uitgang voor voertuigen. Deze ligt aan de Rechtbankstraat.
  • Er zijn drie in- en uitgangen voor voetgangers: uitgang Rechtbankstraat en uitgang Koninginnestraat en uitgang bij Zinder.  

Is er een lift in de garage?

In de garage zijn twee liften, één bij de uitgang Rechtbankstraat en één bij de uitgang Zinder.

Wat moet u weten over de fietsenstalling?

  • De fietsenstalling heeft plek voor 60 fietsen.
  • Voor het stallen van uw fiets hoeft u niet te betalen.
  • Ook met de elektrische fiets is rekening gehouden: er zijn vier oplaadpunten.
  • De fietsenstalling is open tijdens de openingstijden van het cultuurgebouw.

Pagina opties