Joods gedenkteken opnieuw aangezet

5 mei 2023
Dinsdag 2 mei is het Joods gedenkteken opnieuw aangezet. Het gedenkteken stond geruime tijd stil omdat de geluidsinstallatie stuk is gegaan. Wij vinden het belangrijk dat het gedenkteken weer spreekt. Daarom zijn we hiermee aan de slag gegaan.

Wethouder Frank Groen sprak de aanwezige mensen toe tijdens de heropening van het gedenkteken. “In de jaren negentig van de vorige eeuw is in de Sint Agnietenstraat op initiatief van inwoners een gedenkteken geplaatst ter nagedachtenis aan Joodse slachtoffers van Tiel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij vinden het belangrijk dat we ons verleden blijven herinneren. Zeker deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Het gedenkmonument is belangrijk om het verhaal van oorlog, vervolging en wreedheden levend te houden. Het herinnert ons ook aan de kwetsbaarheid van vrede en verdraagzaamheid.”

Wat hebben we gedaan?

Technische mensen hebben de apparatuur vervangen en opnieuw ingeregeld. De afgelopen weken hebben verschillende mensen teksten en namen opnieuw ingesproken. De oorspronkelijke geluidskunstenaar, de heer Johan Goedhart, is betrokken. Dit om het gedenkteken zo goed mogelijk te laten aansluiten bij het oorspronkelijke idee.

Geluid van het gedenkteken

Het gedenkteken is na 2 mei officieel in werking. Mensen die voor het gedenkmonument staan horen het geluid. Wij plaatsen een tijdklok op het monument, het staat dan aan van 10.00 tot 17.00 uur.