Klimaatburgemeester Wil Saenen

16 nov 2021
Wil Saenen mag zich tot het einde van het jaar Klimaatburgemeester van Tiel noemen. Ze reageerde op een oproep van de landelijke klimaatcampagne Iedereen doet wat. In die oproep werden klimaatburgemeesters gezocht voor elke gemeente in ons land. Wil woont al 21 jaar in Tiel. We stelden haar een paar vragen.

“Kom in actie voor het klimaat en neem maatregelen, we kunnen veel al zelf doen. Voor ons zelf, onze kinderen en kleinkinderen.”

Wat was voor jou de reden om je op te geven voor klimaatburgemeester?

“Ik maak me echt zorgen over ons klimaat. Ik zie om me heen dat veel mensen de noodzaak om iets te doen (nog) niet voelen. Als ik kan bijdragen aan een verandering, dan doe ik dat heel graag.”

Wat kunnen we van jou verwachten als klimaatburgemeester?

“Ik mag de rol zelf invullen. Ik wil mensen in mijn omgeving graag enthousiast maken om maatregelen te nemen. We moeten ons allemaal inzetten voor het klimaat. We moeten nu stappen zetten om er voor te zorgen dat het klimaat niet verder verandert. En dat kan ook. Je kunt echt al veel zelf doen. Dat doe je voor je zelf, je kinderen en kleinkinderen. Ik wil dan ook graag betrokken zijn bij het proces van de energietransitie, de overstap van aardgas naar andere energiebronnen voor het verwarmen van onze huizen. ”

Welke maatregelen heb jij genomen in huis en tuin die goed zijn voor het klimaat?

“We hebben al veel gedaan en er staan maatregelen in de planning. Onze tuin was helemaal dicht getegeld. Daar hebben we een groene en waterdoorlatende tuin van gemaakt. De muren van het huis hebben we laten isoleren en op het dak liggen zonnepanelen. Die huren we. Volgend jaar komt er op de overkapping een groen dak. En we stappen over van koken op gas naar koken op inductie.”

“Om meteen maar even een vooroordeel weg te nemen. Het is niet zo dat het geld tegen de plinten klotst. We moeten er echt voor sparen. Natuurlijk vraagt het een investering, maar dat betaalt zich terug. Met een goed gevoel dat we bijdragen aan de klimaatdoelen. Met een tuin die de hitte niet vasthoudt in een warme zomer. En op termijn met lagere energiekosten.”

“Ook in ons gedrag hebben we dingen aangepast. Op vakantie gaan we met boot, trein of we huren een elektrische auto. We eten minder vlees dan vroeger. En we wassen de vaat vaker met de hand dan in de vaatwasser. “

Wat verwacht jij van de gemeente?

“Ik verwacht bijvoorbeeld dat de gemeente op al haar vastgoed zonnepanelen legt of er groene daken van maakt. En bedrijven en inwoners stimuleert om dat ook te doen. Of stimuleert om andere maatregelen te nemen om energiezuiniger te wonen en de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Daarvoor is het belangrijk dat inwoners weten wat er allemaal mogelijk is en welke subsidies en/of leningen er zijn. “

Weten wat ú kunt doen?

Wilt u net als Wil Saenen energiebesparende maatregelen nemen? Het Energieloket Tiel geeft u onafhankelijk en persoonlijk advies over energiebesparing en thuis energie opwekken. Kijk op www.energielokettiel.nl of bel of mail met (0345) 504 012, Tiel@energieloketrivierenland.nl.

Of wilt u net als Wil uw tuin voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering? Kijk op www.klimaatactiefrivierenland.nl voor tips.