Knotten bomen

25 jan 2022
Deze winter worden onze knotbomen weer gesnoeid. We gaan dit wat anders doen dan gebruikelijk. Hoe en waarom vertellen we u graag.

Wat zijn knotbomen?

Knotbomen zijn meestal wilgen en essen die op ruim twee meter hoogte regelmatig worden gesnoeid. Hierdoor komt er een verdikking. Die verdikking noemen we een knot. De takken van knotbomen worden op verschillende manieren gebruikt. Bijvoorbeeld voor manden of hekken. Oude knotbomen zijn belangrijk voor de natuur. Allerlei planten en dieren kunnen groeien en nestelen in oude knotten.

Wat doen we anders?

We gaan de knotbomen op veel plekken minder vaak snoeien. We deden dit iedere twee jaar. Dit is niet nodig en niet goed voor de natuur. De knotten groeien hierdoor nauwelijks. We keken welke knotbomen we minder vaak kunnen snoeien. Sommige bomen snoeien we nu één keer in de drie jaar. Andere bomen om de vijf jaar.

Wat merkt u hiervan?

Een rij knotbomen wordt niet meer in één keer gesnoeid. Als de knotbomen één keer in de twee jaar gesnoeid worden, gebeurt dit om en om. Als ze één keer in de vijf jaar worden gesnoeid, dan wordt de eerste gesnoeid en de volgende vier niet. Het volgend jaar schuift dit dan één boom op.

We houden natuurlijk wel rekening met verkeer. Als knotbomen dicht op de weg staan, dan worden ze nog steeds om het jaar geknot. Takken die hinderlijk zijn voor verkeer worden tussendoor ook weggehaald.