Leerlingen basisscholen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

16 mrt 2021
Tien basisscholen uit Rivierenland doen de hele maand maart mee met de E-waste Race. In Tiel doen de Prinses Margrietschool en Prins Mauritsschool mee aan de E-waste Race.

Tien basisscholen uit Rivierenland doen de hele maand maart mee met de E-waste Race. De teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (e-waste). De leerlingen zamelen klein elektronisch afval in zodat dit opnieuw gebruikt of gerecycled wordt. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie! De E-waste Race is een samenwerking tussen Avri en Weee Nederland. Dit is de organisatie die de inzameling en recycling van e-waste in Nederland regelt..

De E-waste Race in coronatijd

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffen schaarste, hergebruik en recyclen. Na een digitale gastles zijn de kinderen klaar om ook hun steentje bij te dragen. Zij verzamelen in de hierop volgende weken zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten.

Door het gevaar op coronabesmettingen gaan leerlingen alleen in hun eigen 'bubbel' verzamelen. Dit betekent dat de kinderen e-waste ‘coronaproof’ meenemen van huis, familie of mensen die ze kennen. De kinderen gaan dit jaar dus niet langs de deuren om e-waste in te zamelen. Avri haalt het ingezamelde e-waste op bij de scholen en zorgt dat de grondstoffen in de apparaten opnieuw worden gebruikt.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Jammer! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen opnieuw worden gebruikt. De E-waste Race helpt mee om bewust te worden van het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

Los van de E-waste Race kunnen inwoners oude elektrische apparaten altijd gratis inleveren op de milieustraat. Vanuit Avri gaat het dan naar bedrijven die de grondstoffen opnieuw gebruiken.