Lockdown om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan

14 dec 2020
Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen. Dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom maakte Premier Rutte 14 december bekend dat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe gaat.

De meeste winkels blijven tot dinsdag 19 januari dicht. Ook plekken waar veel bezoekers op af komen gaan dicht, zoals musea, bioscopen en pretparken. Alleen drogisterijen en supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels en markten die voedsel verkopen, blijven open. Zie de complete lijst van winkels die wel open zijn.

Scholen dicht tot en met 15 januari

Alle scholen en kinderopvanglocaties zijn met ingang van woensdag 16 december gesloten. Hetzelfde geldt voor hogescholen en universiteiten. Leerlingen en studenten volgen tot en met vrijdag 15 januari thuisonderwijs. Scholen en kinderopvanglocaties blijven wel open voor kwetsbare leerlingen en voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben.

Blijf zoveel mogelijk thuis

De nieuwe maatregelen zijn erop gericht om contacten zoveel mogelijk te voorkomen en zo verspreiding van het virus tegen te gaan. Het dringend advies aan alle Nederlanders is daarom om de komende weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Thuis ontvangt u maximaal 2 bezoekers per dag; buiten bent u met maximaal 1 ander persoon samen. U mag dus buiten ook maar met 1 ander persoon sporten. Alleen op 24, 25 en 26 december mag u thuis 3 personen ontvangen.

Bekijk alle coronamaatregelen die nu gelden

Basismaatregelen

Ook tijdens de feestdagen is het erg belangrijk dat u de basismaatregelen naleeft. Houd 1,5 meter afstand van bezoekers, ook aan tafel of tijdens de viering. Kies voor de plek met de meeste ruimte, zodat het eenvoudiger is om afstand te houden. Was vaak uw handen, bijvoorbeeld bij aankomst en voor het eten.

Blijf bij klachten thuis, ga niet naar buiten of bij anderen op bezoek en laat u testen. Als u besmet bent, roept u hulp in van anderen. Bijvoorbeeld voor boodschappen en andere klusjes, zodat u zelf thuis kunt blijven.

Het is belangrijk dat we ons allemaal aan deze adviezen houden. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de lockdown zo kort mogelijk duurt. Op 12 januari zal het kabinet beoordelen welke maatregelen na 19 januari nog nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan.