Meldpunt vuurwerkoverlast vanaf 1 december van start

26 nov 2019
De gemeente Tiel opent vanaf 1 december 2019 het meldpunt Vuurwerkoverlast. Vanaf die datum kunnen meldingen worden gedaan door een e-mail te sturen naar vuurwerkoverlast@tiel.nl. Na de kerst gaat het meldpunt telefonisch in de lucht. Het meldpunt in combinatie met de inzet van extra handhavers moet de overlast van vuurwerk beperken.

Vanaf 1 december kan overlast van vuurwerk worden gemeld via vuurwerkoverlast@tiel.nl. Deze meldingen worden zoveel mogelijk direct uitgelezen en opgepakt. Waar dat niet mogelijk is, wordt gekeken naar de inzet van de handhavers in de dagen daarop. Zo kan extra worden gesurveilleerd op plekken, waar veel meldingen vandaan komen bijvoorbeeld.

Telefonisch meldpunt

Vanaf 27 december gaat het telefonische meldpunt van start. Via het telefoonnummer worden meldingen direct opgepakt. Van 8:00 uur tot 23:00 uur is het meldpunt open. Meldingen komen direct terecht bij de handhavers, die hier gelijk op reageren. Tot 31 december 17:00 uur blijft het meldpunt in de lucht.

Handhaving

Vuurwerk mag op 31 december vanaf 18:00 uur tot de volgende ochtend 02:00 uur worden afgestoken. In het land zijn verschillende gemeenten waar vuurwerkvrije zones zijn. De gemeente Tiel heeft een beperkte politie capaciteit, waardoor het niet mogelijk is om  vuurwerkvrije zones te handhaven. De maximale inzet van handhavers van Avri moet de overlast van vuurwerk op het moment dat het nog niet mag worden afgestoken in ieder geval beperken.

Het meldpunt helpt niet alleen bij het bestrijden van overlast, maar geeft ook inzicht. Waar wordt de meeste overlast ervaren en hoeveel overlast is er in de gemeente. De meldingen die binnenkomen zijn daarom ook nuttig om de aanpak voor volgend jaar te kunnen bepalen.