Nieuwe Hollandse Waterlinie op Werelderfgoedlijst

30 jul 2021
De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de Werelderfgoedlijst. Dat werd bekend op maandag 26 juli. Wat heeft dat met Tiel te maken, vraagt u zich misschien af. We leggen het uit.

Ons land heeft zich honderden jaren verdedigd door stukken land onder water te zetten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is daar een voorbeeld van. Dit is een verdedigingslinie van Muiden tot de Biesbosch. Ons Inundatiekanaal is daar onderdeel van. De aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gebeurde tussen 1815 en 1940. De hele linie bestaat uit 96 forten, honderd sluizen, dijken en kanalen en veel kazematten. Met dit systeem kon het omliggende landschap onder water worden gezet. Zo diep dat de vijand er niet makkelijk te paard door heen kon. En tegelijk zo ondiep dat hij er ook niet met een boot overheen kon varen.

Van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is veel bewaard gebleven. Ook van het deel in onze gemeente. Het Inundatiekanaal is een onderdeel van deze linie. Dat geldt ook voor de sluizen, de woning van de sluiswachter, de nissenhut en schotbalkenloods. Die werden gebruikt voor opslag en bediening van de sluizen. Allen zijn beschermd rijksmonument.

Wethouder Kreuk: “Mooi dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie zich werelderfgoed mag noemen. Ik ben er trots op dat ons Inundatiekanaal daar onderdeel van uit maakt. Het is een blijvende herinnering aan onze geschiedenis.”