Nieuwe wetgeving gasverbrandingsinstallaties

16 mrt 2023
Vanaf 1 april is er nieuwe wetgeving voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. Zoals uw cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Alleen CO-vrij gecertificeerde bedrijven mogen dan nog werkzaamheden uitvoeren.

Dit betekent dat u ook zelf geen onderhoud meer mag uitvoeren.

Gecertificeerde bedrijven te vinden in register

U herkent een CO-vrij gecertificeerd bedrijf aan het CO-vrij-logo. Ook zijn deze bedrijven te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’. Een installateur heeft een (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertifieerd bedrijf te werken. Bedrijven die na 1 april 2023 niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties. Zij moeten eerst  het CO-vrij-certificaat behalen.

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas, omdat u het niet ruikt, proeft of ziet. Mensen die koolmonoxide inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. De meeste vergiftiging door koolmonoxide gebeurt binnen in huis. De gasverbrandingsinstallatie is dan niet goed geïnstalleerd of onderhouden.

Meer informatie

Meer informatie over koolmonoxidevergiftiging en de nieuwe wetgeving leest u op www.co-wijzer.nl