Het Coronavirus en de verspreiding daarvan is elke dag volop in het nieuws. De ontwikkelingen worden op de voet gevolgd. Er zijn korte lijnen met de GGD, het RIVM en de Veiligheidsregio. Als gemeente communiceren we niet zelfstandig over het Coronavirus. Het RIVM is in Nederland de eerste en belangrijkste informatiebron als het gaat om de ontwikkeling van en maatregelen voor dit virus. Op deze pagina bundelen wij de informatie voor u.
Bekijk de overzichtspagina nieuws coronavirus voor verdere informatie en maatregelen.
2022
- 15 februari - Alles kan weer open in 3 stappen
- 25 januari - Open, tenzij: bijna alles open tot 22.00 uur
- 14 januari - Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari
- 4 januari - Op 10 januari 2022 gaan de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs weer open. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang. Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven door een toename van het aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie. Er zijn uitzonderingen. Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid
2021
- 23 december - Door de korte tijd tussen de aankondiging en de invoering van de lockdown hebben ondernemers weinig tijd gehad om hun bedrijfsvoering op tijd aan te passen. Daarom breidt het kabinet het economisch steunpakket uit. Lees het bericht: Kabinet breidt coronasteun uit na directe lockdown.
- 19 december - uitleg afspraak boosterprik
- 18 december - Nederland in lockdown om verspreiding omikron te vertragen
- 15 december - Avondsluiting verlengd, basisonderwijs week eerder dicht
- 14 december - De Vaccinatie Twijfeltelefoon: een antwoord op uw vragen over het coronavaccin
- 26 november - Avondsluiting en strengere maatregelen overdag
- 26 november - Overzicht avondsluiting vanaf 17.00 uur
- 24 november - Met ingang van 24 november 2021 is het houden van 1,5 meter afstand weer verplicht.
- 12 november - Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.
- 2 november - Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig
- 15 september - Nederland verder open met coronatoegangsbewijs
- 15 september - Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Lees er alles over op de website van de Rijksoverheid.
- 14 augustus - Het kabinet heeft besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten. Lees er meer over op de website van de Rijksoverheid.
- 12 juli - Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer. Lees meer over de maatregelen.
- 21 juni - Nederland zet grote stap: bijna alles kan op 1,5 meter. Het kabinet heeft besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Lees meer over deze volgende stap.
- 31 mei - Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Lees meer over deze derde stap.
- 18 mei - Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot vandaag niet op de pauzeknop te drukken. Lees meer over deze volgende stap.
- 12 mei - Het kabinet neemt (als het aantal ic- en ziekenhuisopnames blijft dalen) op 19 mei de tweede stap in het openingsplan. Lees alles over deze volgende stap.
- 26 april - Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. Lees meer over het openingsplan.
- 16 april - Open brief burgemeester: Eindstreep corona in zicht, laatste loodjes wegen het zwaarst. Samen kunnen we ervoor zorgen dat die laatste loodjes iets lichter voelen. Want na die meters wacht ons een prachtige zomer! Lees de open brief van de burgemeester.
- 13 april - Het kabinet heeft een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer. Lees het hele bericht over het openingsplan.
- 16 maart - Vanaf vandaag mogen volwassenen vanaf 27 jaar gezamenlijk sporten op sportaccommodaties buiten. Ook zijn de zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar toegestaan. Bekijk de spelregels voor de sport die gelden per 16 maart 2021.
- 8 maart - Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord.
- 3 maart - Meer mogelijkheden bij winkels en contactberoepen.
- 25 februari - Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Als klant moet je je minimaal 4 uur van tevoren aanmelden. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten.
- 24 februari - Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown
- 23 februari - Kort overzicht coronamaatregelen die gelden tot en met 2 maart
- 16 februari - Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)
- 11 februari - Livestream over coronavaccinatie voor mensen met islamitische achtergrond
- 10 februari - Beeldsamenvatting coronaregels zoals die gelden t/m minstens 2 maart
- 10 februari - Bestellen en afhalen mogelijk vanaf vandaag bij niet essentiële winkels
- 8 februari - Avondklok verlengd tot vooralsnog 3 maart 04.30 uur.
- 3 februari - Het kabinet wil per 10 februari bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk maken.
- 3 februari - Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd.
- 22 januari - Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.
- 22 januari - Forse uitbreiding steun- en herstelpakket voor ondernemers.
- 20 januari - Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten.
- 12 januari - Strenge lockdown zeker tot en met 9 februari. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.
2020
- 17 december - Welke winkels zijn nu open? En wat mag wel of niet buiten verkocht worden? Bekijk het overzicht op de website van de Rijksoverheid
- 14 december - Lockdown om contacten tot een minimum te beperken. Van 15 december t/m in ieder geval 19 januari geldt de strengste lockdown tot nu toe.
- 8 december - Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen
- 1 december - Sinds dinsdag 1 december is er de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Deze wet geldt voor de komende drie maanden. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving.
- 19 november - Actualisatie noodverordening
- 17 november - Persconferentie coronavirus 17 november in eenvoudige taal
- 17 november - Gedeeltelijke lockdown gaat verder
- 4 november - Verzwarende maatregelen verwerkt in geactualiseerde noodverordening Gelderland-Zuid
- 3 november - Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown
- 15 oktober - Noodverordening geactualiseerd
- 13 oktober - Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen
- 29 september - De regels voor sport- en beweegaanbieders zijn op een aantal onderdelen aangescherpt voor een periode van drie weken. Bekijk de pagina Sport
- 29 september - Noodverordening: minder sociale contacten en kleinere gezelschappen
- 28 september - Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen
- 26 september - Extra regionale maatregelen en geactualiseerde noodverordening gaat in op zondag 27 september om 18.00 uur
- 17 september - Aanpassing noodverordening Gelderland-Zuid gericht op introductie-activiteiten voor studenten. lees de noodverordening, geldig vanaf 18 september 2020
- 10 augustus - Actualisatie noodverordening 10 augustus 2020: Meer lokaal maatwerk om coronavirus tegen te gaan
- 30 juni - Geef elkaar ook de ruimte in de zomerperiode. De noodverordening is aangepast en vastgesteld en geldt vanaf 1 juli 2020
- 24 juni - We starten een nieuw hoofdstuk in de aanpak van het coronavirus. Per 1 juli: 1,5 meter afstand blijft de norm.
- 15 juni - Actualisatie Noodverordening 15 juni 2020: gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen gaan weer open. Meer bezoek in verpleeghuizen mogelijk.
- 3 juni - De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.
- 1 juni - Iedereen met milde klachten (verkouden, hoesten, keelpijn en koorts) kan vanaf 1 juni een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Lees de informatie op de website van de GGD.
- 28 mei - De gemeente Tiel neemt tijdelijke maatregelen als aanvulling op het landelijke maatregelenpakket voor ondernemers. Daar waar dat kan en geen andere datum staat beschreven gelden de maatregelen tot 1 september 2020.
- 20 mei - Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het eerste noodpakket banen en economie 2.0 wordt uitgebreid en verlengd.
- 20 mei - Stap voor stap - nieuw stappenplan algemeen en stappenplan onderwijs
- 15 mei - Vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand. Alleen wanneer iedereen zich aan de maatregelen houdt, zetten we samen een stap vooruit.
- 9 mei - In de geactualiseerde noodverordening zijn de versoepelingen die zijn aangekondigd en in werking moeten treden per 11 mei opgenomen.
- 7 mei - Stap voor stap - wat kan wanneer in een oogopslag weergegeven.
- 6 mei - Vandaag is de campagne ‘Ik koop lokaal, bij een winkelier van hier’ gestart. Deze campagne stimuleert inwoners hun inkopen bij lokale ondernemers te doen. Steun de ondernemers en koop lokaal.
- 6 mei - Versoepelen van maatregelen kan alleen als het coronavirus onder controle blijft.
- 28 april - Sporten voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar mag binnenkort weer. De aanbieder moet hier dan wel afspraken over hebben gemaakt met de gemeente.
- 23 april - Open brief aan alle inwoners die meedoen aan de Ramadan.
- 21 april - De maatregelen in de aanpak van het coronavirus worden verlengd t/m 19 mei. Wel komt er voorzichtig ruimte voor kinderen en jongeren.
- 17 april - Minister Van Nieuwenhuizen komt met een tijdelijke oplossing. Rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven geldig tot 1 juni 2020.
- 9 april - Preventieve maatregel: aantal wegen in Gelderland-Zuid afgesloten tijdens Pasen.
- 7 april - Kabinet breidt ondersteuning voor ondernemers vanwege coronavirus uit.
- 6 april - Ook tijdens deze coronacrisis loeien de sirenes om 12.00 uur
- 3 april - Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen op campings, vakantieparken, jachthavens en andere recreatielocaties moeten vanaf 2 april 2020 gesloten zijn. Lees de aanvullende coronamaatreglen op campings, vakantieparken en andere recreatielocaties in Gelderland.
- 1 april - De noodverordening is ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus opnieuw geactualiseerd en vastgesteld.
- 31 maart - het kabinet heeft besloten dat alle maatregelen tegen het coronavirus tot en met dinsdag 28 april worden verlengd.
- 30 maart - Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals kledingwinkels kunnen vanaf maandag 30 maart ook gebruik maken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Lees meer op de pagina Ondernemers.
- 26 maart - Actualisatie noodverordening coronavirus Gelderland-Zuid 26 maart
- 23 maart - Het kabinet heeft de maatregelen aangescherpt om het coronavirus onder controle te krijgen.
- 23 maart - Veelgestelde vragen over de aanpak in Nederland.
- 20 maart - Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Alleen personeel mag nog in en uit.
- 16 maart - Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Bekijk de uitgebreide lijst van cruciale beroepsgroepen.
- 15 maart - Ook eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs sluiten vanaf 18.00 uur. Bezorgen en afhalen is nog wel mogelijk.
- 15 maart - Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs. Lees meer over de aanvullende maatregelen voor onderwijs, horeca en sport.
- 12 maart - In Nederland gelden nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.