Kinderen in kleding spring in het water van een zwembad. Ook hangen er vlaggetjes in het zwembad, een slinger

Alle Tielse kinderen een zwemdiploma

09 februari 2024
Nieuws

Recent was het nog in het nieuws: het aantal kinderen zonder zwemdiploma in Nederland neemt schrikbarend toe. De gemeente Tiel vindt zwemvaardigheid belangrijk voor de gezondheid en veiligheid van kinderen. We willen ieder kind de kans bieden om tenminste zijn of haar A-diploma te halen en daarmee zwemvaardig te zijn. De gemeente stimuleert daarom ook het schoolzwemmen.

Helaas zijn er in de loop der tijd steeds minder scholen die dit aanbieden. Maar er zijn ook uitzonderingen. Zo gaan alle kinderen in groep 3 en 4 van basisschool Floriant tegenwoordig wekelijks met de bus naar het Tielse zwembad Waalslag. Dankzij de bijdrage van de gemeente kost zowel het zwemmen als de busreis de school en de ouders niets.

“Het gaat om extra oefenen”, vertelt directeur Bianca Nederhoed. “Zo kunnen ze buiten school om hun diploma sneller halen. Dat scheelt de ouders veel geld. Kinderen die het diploma al hebben worden sterker en krijgen meer uithoudingsvermogen in het water.” 

‘Hoort bij onze verantwoordelijkheid’

Met het zwemmen tijdens schooltijd is de Floriant tegenwoordig helaas een uitzondering. “Het kost ons onderwijstijd”, erkent Nederhoed. “Maar als je het een beetje handig plant, is het goed te doen. Wij vinden dat het bij onze verantwoordelijkheid hoort als school. Ook omdat we relatief veel kinderen hebben met een andere culturele achtergrond. Voor hen is zwemmen en leren zwemmen vaak niet zo vanzelfsprekend als bij kinderen van Nederlandse komaf.”

De gemeente Tiel zet actief in op het bevorderen van de zwemvaardigheid onder kinderen. Zo is er ook een speciale tienersclub ingesteld. Aan basisscholen is gevraagd te inventariseren welke kinderen in groep 6, 7, en 8 om welke reden dan ook nog geen zwemdiploma hebben. Die kinderen zijn uitgenodigd om aan de speciale zwemklas mee te doen. 

Na enkele maanden kon de eerste groep kinderen hun zwemdiploma eind vorig jaar al in ontvangst nemen van wethouder Carla Kreuk, onder toeziend oog van de trotse ouders.

‘Letterlijk aan de kant’ 

“Het is prachtig om te zien hoe snel ze dat voor elkaar hebben gekregen”, zegt Kreuk. “Naast de veiligheid en gezondheid is het zo belangrijk om mee te kunnen doen. Wie niet kan zwemmen staat op zomerse dagen of bij andere wateractiviteiten vaak letterlijk aan de kant. Dat wil je voorkomen.”

De gemeente Tiel heeft daarom de komende jaren extra geld voor zwemvaardigheid gereserveerd. Via het schoolzwemmen maar ook door ouders financieel te ondersteunen. Een belangrijke reden dat ouders hun kinderen geen zwemles laten volgen is namelijk de financiële drempel. De gemeente werkt samen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur om die drempels weg te nemen. Maar dit is vaak nog niet genoeg om een diploma te halen.

Per januari 2024 heeft de gemeente Tiel daarom de bijdrage voor het volgen van zwemonderwijs verhoogd van 225 euro per jaar naar 750 euro (eenmalig). Kinderen van ouders met een laag inkomen kunnen dan zwemlessen voor A&B volgen, met diplomagarantie. Ouders betalen een eigen bijdrage van 10 euro per maand voor een periode van maximaal 16 maanden. 

Meer over gemeentelijke bedragen op het gebied van sport en cultuur staat op https://www.tiel.nl/kindpakketexterne-link-icoon.