Ontmoet lotgenoten bij het Alzheimer Trefpunt

23 sep 2021
Dementie verandert je leven én dat van de mensen die dicht bij je staan. Er komt veel op je af. Soms is het fijn om andere mensen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten. Dit kan elke tweede dinsdag van de maand bij het Alzheimer Trefpunt in Tiel. Coördinator Willy Goossen vertelt hier meer over.

Het Alzheimer Trefpunt is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun partners, andere familieleden en vrienden. “Maar er komen ook dementieconsulenten, hulpverleners en andere belangstellenden,” vertelt Willy.

Samen in gesprek

Mensen praten met elkaar en met een deskundige over hun ervaringen en belevenissen met dementie. Willy: “Elke maand nodigen we een spreker uit die vertelt over een bepaald onderwerp. Mensen kunnen vragen stellen en gaan met elkaar in gesprek. Ze wisselen informatie uit en delen hun ideeën en ervaringen met elkaar. Hoe doe jij het? Waar loop jij tegenaan?”

Allerlei onderwerpen komen aan bod, zoals de verschillende vormen van dementie, het belang van goede mondzorg, de rol van de dementieconsulent en mantelzorg. Maar bijvoorbeeld ook de nieuwe wet voor gedwongen opname. “Zo’n zwaar onderwerp combineren we dan met iets luchtigs, zoals muziek,” vertelt Willy. “We volgen de ontwikkelingen op het vakgebied, zodat we nieuwe dingen kunnen brengen.”

Oog en oor voor elkaar

Bij het Alzheimer Trefpunt is de sfeer heel belangrijk. “We zien elkaar, geven elkaar ruimte en we luisteren naar elkaar,” legt Willy uit. “Wij praten met mensen, niet over mensen. En ondanks dat het een serieus onderwerp is mag er ook gelachen worden.”

Willy vertelt bevlogen over de ontmoetingen in het Alzheimer Trefpunt. “Het mooiste is dat mensen contact met elkaar zoeken en dat daar ook vriendschappen uit ontstaan. En als iemand spontaan iets persoonlijks vertelt in de groep. Dat laat zien dat mensen zich veilig voelen.”

Iedereen is welkom

Het Alzheimer Trefpunt is er voor iedereen. Willy: “Op welke manier je ook te maken krijgt met iemand met dementie, een verre vriend of iemand in je omgeving, je bent altijd van harte welkom.”