Onze geldcoach Ellen is er ook voor jongeren

27 mrt 2023
Steeds meer mensen hebben vragen of zorgen over hun financiële situatie. Ook jongeren kunnen hiermee rondlopen. Ellen is schuldhulpverlener en geldcoach bij gemeente Tiel. Zij helpt iedereen die hulp vraagt bij schulden.

Je hoeft geen minimumbedrag aan schulden te hebben om hulp te vragen. “Je kunt ook voor kleine dingen bij ons terecht. Bijvoorbeeld voor informatie en advies. Hoe eerder je hulp vraagt, hoe eerder je geldzaken weer onder controle zijn,” vertelt Ellen.

Begeleiding op maat

Ellen zorgt samen met haar collega’s voor een begeleiding op maat. “Iedere situatie is anders. Mijn collega’s en ik kijken samen met jou wat het beste bij jouw situatie past.” Soms hebben mensen alleen behoefte aan een coaching gesprek. We maken dan bijvoorbeeld samen een budgetplan. Maar het kan ook zijn dat er betalingsachterstanden zijn. Dan neem ik contact op met de schuldeisers om een betalingsregeling af te spreken.

Sneller afbetalen

Mensen komen op verschillende manier met Ellen en haar collega’s in contact. Veel mensen komen uit zichzelf met een hulpvraag. Maar ook andere organisaties kunnen iemand doorverwijzen. Bijvoorbeeld Werkzaak Rivierenland, het UWV of bewindvoerders. Jongeren komen vaak met Ellen in contact via de jongerenwerkers van Mozaïek. “De financiële situatie van jongeren is meestal anders dan van iemand met een gezin. Financiële problemen raakt jongeren op een andere manier. Onder jongeren zijn er vaak nog minder betalingsachterstanden. En zij hoeven nog geen gezin te onderhouden. Hun toekomstperspectief is daardoor anders: ze kunnen sneller afbetalen.”

Voorlichting voor jongeren

Hoe je financieel opgevoed bent, kan ook gevolgen hebben voor jouw financiële toekomst. “Het gebeurt helaas dat jongeren geldzorgen krijgen als hun ouders ook schulden hadden vroeger. Het gaat dan van generatie naar generatie. Daarom geven we samen met de jongerenwerkers van Mozaïek steeds meer voorlichting aan jongeren. We willen graag de cirkel doorbreken, zodat zo min mogelijk jongeren te maken krijgen met geldproblemen,” licht Ellen toe. 

“Als ouder kun je ook in gesprek met je kinderen. Vertel wat er verandert als je puber straks 18 wordt. Of maak samen een spaarplan voor die nieuwe scooter of vakantie met vrienden,” raadt Ellen aan.

Iemand in vertrouwen nemen

“Veel mensen houden hun geldzorgen voor hun omgeving geheim. Maar het kan fijn zijn dat iemand weet hoe je situatie is. Wij helpen je om iemand hierover in vertrouwen te nemen. Bijvoorbeeld iemand uit je eigen omgeving. Of een maatschappelijk werker met wie je af en toe over je geldzorgen praat,” vertelt Ellen.

“Wacht niet te lang met hulp vragen. We helpen je graag!” sluit Ellen af.

Contact opnemen

Neem contact met ons op via 0344-637 220 of mail naar schuldhulpverlening@tiel.nl. Jongeren mogen ook mailen naar geldvragen@tiel.nl.