Ook dit jaar Dodenherdenking vanuit huis

29 apr 2021
Ieder jaar herdenken we tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Net als vorig jaar is het door de coronamaatregelen niet mogelijk om samen te komen om de slachtoffers te herdenken. Ook dit jaar herdenken we vooral vanuit huis.

Burgemeester Beenakker: “Het spijt mij bijzonder dat we ook dit jaar niet samen kunnen komen om te herdenken. Elk jaar ben ik onder de indruk van de opkomst bij de herdenking en de stille tocht. De coronamaatregelen maken dat echter nu niet mogelijk. Herdenken is niet perse gebonden aan een plek en aan samenkomen. Herdenken kunt u ook alleen doen, met uw eigen herinneringen en gedachten. Laten we dat doen op dinsdag 4 mei, ook dan zijn we verbonden met elkaar. Laten we op die dag ook allemaal de vlag thuis halfstok hangen als teken van onze verbondenheid. “

Kranslegging zonder publiek

Rekening houdend met de coronamaatregelen staan burgemeester en wethouders stil bij de oorlogsslachtoffers. Burgemeester Hans Beenakker en wethouder Melissen leggen kort voor 20.00 uur een krans bij oorlogsmonument De Krijger bij de Sint Maartenskerk. Hierbij is ook de voorzitter van het 4 mei comité, mevrouw Sewalt, aanwezig. Voor de kranslegging houden burgemeester Beenakker en de heer Emile Smit toespraken. De heer Smit is actief lid van de Oudheidkamer, zeer betrokken bij de geschiedenis van Tiel en schrijver van vele historische boeken over Tiel. De kranslegging bij het monument en de toespraken kunt u zien en horen op RegioTV Tiel vanaf ongeveer 19.40 uur.

Wijk- en dorpswethouder Frank Groen legt een krans bij het oorlogsmonument op de begraafplaats bij de kerk in Wadenoijen. Wijk- en dorpswethouder Ben van Hees legt een krans bij monument De Roeier in Zennewijnen.

Burgemeester Beenakker: “De kransleggingen zijn zonder publiek. Om groepsvorming te voorkomen vraag ik u om tussen 19.00 en 20.30 uur niet naar een van de oorlogsmonumenten te komen. Wilt u op een ander moment een krans of bloemen leggen? U ben van harte uitgenodigd om dat te doen. Dat kan overdag, maar houdt u aan de coronamaatregelen.”