Studenten HAN University of Applied Sciences

Op zoek naar gouden ei voor de binnenstad

19 september 2023
Nieuws

Het gaat om vijf vierdejaars studenten. Zij volgen bij HAN University of Applied Sciences (voormalige Hogeschool Arnhem Nijmegen) de Minor Co-Create Urban Transition. In deze opleiding buigen studenten met verschillende studierichtingen zich samen over complexe vraagstukken die gaan over de sociale en fysieke leefwereld in de stad en op het platteland.

Mooi, compact winkelcentrum

Zoals veel winkelsteden kampt Tiel met leegstand. Om dit tegen te gaan  heeft de gemeente een kleiner kernwinkelgebied aangewezen. Met subsidies proberen wij winkeliers te verleiden om hier naartoe te verhuizen, maar dit lukt nog maar mondjesmaat.

Het idee is om een mooi, compact winkelcentrum  te creëren. Panden rond dit kerngebied krijgen dan meer andere functies zoals woonruimte, dienstverlening of ruimtes voor cultuur en ontspanning. Ook voor die transformatie zijn subsidies beschikbaar. Daarnaast wil de gemeente het centrum de komende periode met een grote opknapbeurt van de openbare ruimte een flinke boost geven.

De hoop is dat de studenten met hun onderzoek nog iets toe kunnen voegen om het Tielse centrum een mooie toekomst te geven.

“Er zijn de afgelopen jaren veel ideeën geopperd en plannen gemaakt voor de Tielse binnenstad”, zegt Mark Hofman die het project met zijn bureau de Verschilmakerij begeleidt. “Maar het gouden ei om Tiel echt op de kaart te zetten, dat is niet gevonden. Deze studenten kunnen er onbevangen naar kijken. Ze behoren zelf tot de doelgroep die in de toekomst gebruik gaat maken van een stad als Tiel. Met de verschillende disciplines die ze hebben, denk ik dat ze echt iets moois kunnen bedenken.”

“En als ze dat gouden ei vinden zijn ze binnen”, zegt binnenstadsmanager Gert-Jan van Ingen van Hart van Tiel met een lach. “Dan kun je het zo over het hele land uitrollen. De problematiek die we hier hebben zie je namelijk in vrijwel alle steden.”

Ook de ondernemersvereniging buigt zich al jaren over het aantrekkelijk houden van de Tielse binnenstad. Daarvoor is een plan met veertig maatregelen opgesteld. Het gaat dan vooral om evenementen en andere vormen van beleving die de mensen naar Tiel moeten trekken.

“We hebben zelf heel veel nagedacht en opgeschreven over de verbetering van de binnenstad”, zegt Van Ingen. “Daar is en wordt op diverse manieren hard aan gewerkt. Maar de nieuwe generatie kan met hun frisse blik, kennis en ideeën wel eens met hele nieuwe inzichten komen.”

Ook wethouder Frank Groen hoopt op zo’n eurekamoment. “Een briljant idee of een andere kijk op de winkelstraat anno 2030, daar hoop ik op”, zegt hij. “Dat we samen met de nieuwe inrichting van het centrum verzekerd zijn van een mooie toekomst.”