Open brief aan alle inwoners en ondernemers

28 mei 2020 - Beste inwoners en ondernemers,

Over een paar dagen, op 1 juni, wordt een aantal maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verder versoepeld. Er komt stapsgewijs meer ruimte. Dat kan omdat het aantal besmettingen met het virus flink is gedaald. Zoals minister-president Rutte zei: “Deze ruimte hebben we met z’n allen verdiend.” En zo is het. Ik ben trots op hoe u allemaal om bent gegaan met de beperkingen. Dat geeft mij ook vertrouwen voor de toekomst. Het virus is nog niet onder controle. Maar we hebben zelf wel in de hand hoe we hiermee omgaan. 

Meer open en meer mogelijk

De kinderdagverblijven en de basisscholen zijn weer open. Ook het voortgezet onderwijs start binnenkort weer op. We kunnen weer sporten, al is het op afstand. Om mij heen hoor ik dat mensen blij zijn weer naar de kapper te kunnen. En vanaf maandag gaan ook de horeca en terrassen weer open. We kunnen weer naar de film, naar het museum en hopelijk snel ook weer naar het theater. Al is dat nog wel met een beperkte bezetting. En hoe fijn is het dat bewoners van diverse verpleeghuizen weer bezoek mogen ontvangen.

Het virus is er nog

We krijgen dus letterlijk meer leefruimte. Maar dat betekent niet dat alles weer normaal is. Dat is het helaas niet. Het virus is er nog. Er is nog geen vaccin dat ons beschermt tegen het virus. En nog geen medicijn dat het geneest. We kunnen elkaar nog steeds besmetten, (ernstig) ziek worden en overlijden aan het coronavirus.

Hoe zorgen we ervoor dat het virus niet oplaait? Hoe voorkomen we dat we weer terug moeten naar de strengere maatregelen? Dat de druk op de zorg weer toeneemt en  bedrijven hun deuren moeten sluiten. Dat mensen hun werk verliezen en dierbaren elkaar niet kunnen zien? U kunt deze regels misschien al dromen, maar ik noem ze toch nog een keer:

  • Vermijd drukte: keer om als het ergens druk is en geef elkaar de ruimte op straat, bij het sporten, op het terras en in de winkels.
  • Blijf op 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Werk nog steeds zo veel mogelijk thuis.
  • Was vaak uw handen en nies of hoest in uw elleboog.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten en verhoging tot 38 graden of koorts. Heeft 1 of meerdere personen in het huishouden ernstige klachten zoals koorts en/of benauwdheid, dan moet het hele huishouden thuisblijven.

Hiermee beschermt u zichzelf en een ander. Weet u trouwens dat iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, vanaf 1 juni een afspraak kan maken om zich te laten testen bij de GGD? Dat kan via een landelijk nummer. Op 1 juni wordt dat bekend gemaakt.

Samen kunnen we het!

Niemand weet of de versoepeling van de maatregelen zal leiden tot een toename van het aantal besmettingen. Dat blijft spannend. Maar wat we wel weten, is dat we het risico op ziekte verkleinen als we ons houden aan bovenstaande regels. Dat heeft de afgelopen periode uitgewezen. Iedereen is zelf verantwoordelijk.  

Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit samen kunnen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.


Met vriendelijke groet,

Hans Beenakker,
burgemeester