Open brief burgemeester: Eindstreep corona in zicht, laatste loodjes wegen het zwaarst

16 apr 2021
Beste inwoners, Zelden was de uitdrukking ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’ zó van toepassing op deze periode, vindt u niet? Het einde van de coronacrisis is in zicht, maar we zijn er nog niet. Laten we die loodjes samen dragen.

Veel contact

Als burgemeester heb ik veel contact met de mensen in onze gemeente: inwoners, ondernemers, verenigingen, de zorg en vele anderen. Sinds de corona-uitbraak vorig jaar zoek ik dat contact nog meer. De ene keer kan ik op bezoek, de andere keer gaat het digitaal of telefonisch. Wie ik ook spreek, ik hoor steeds hetzelfde: we hebben het zwaar, het piept en het kraakt, hoe lang nog?

Ik begrijp dit en voel mee

Net als u snak ik ernaar om niet meer bang te hoeven zijn om corona te krijgen, om weer zorgeloos vrienden en familie te ontmoeten. Maar ook om weer op een terras te zitten en zomaar een winkel binnen te lopen. Ik zie hoe hard onze ondernemers, verenigingen en evenementen zijn geraakt. Hoe de zorg al meer dan een jaar op het tandvlees loopt. En hoe mensen – jong en oud – aan huis gekluisterd zijn en daaronder lijden. Dat raakt mij zeer.

Situatie huisartsen en ziekenhuis

Vorige week sprak ik online met een aantal Tielse huisartsen. Zij zien dat ex-coronapatiënten nog steeds gezondheidsklachten hebben. En dat mensen, jong en oud, psychische problemen hebben. De huisartsen krijgen veel vragen over de coronavaccinaties. Ook het ziekenhuis spreek ik regelmatig. Veel medewerkers zitten ziek thuis door de aanhoudende werkdruk. De bedden op de intensive care zijn allemaal bezet; nu vooral door mensen jonger dan 60 jaar.

Verlangen naar verantwoord versoepelen

De huisartsen en ziekenhuismedewerkers zijn mensen zoals u en ik. Zij verlangen ook naar versoepelingen in onze samenleving. Maar de (reguliere) zorg staat nog zwaar onder druk door het aantal opnames door corona. Dat aantal moet afnemen. Zij willen dat er, zodra het kan, snel en verantwoord stap-voor-stap wordt versoepeld. Voorlopig drukken zij ons op het hart om ons aan de ingrijpende coronamaatregelen te houden. Dat onderstreep ik. Gelukkig zie ik dat de meesten dat doen en daarvoor bedank ik u. We staan niet tegenover elkaar, maar naast elkaar.

Weer terug naar normaal

Naast de zorg, spreek ik ook ondernemers, waaronder winkeliers, horeca en sportscholen. Zij kunnen niet wachten om de deuren wagenwijd open ze zetten voor hun klanten, gasten en leden. Om weer te kunnen doen waar hun passie ligt. En dan zijn er nog onze jongeren voor wie het leven op de rem staat. En ál die anderen, waaronder u waarschijnlijk ook, die terug willen naar normaal. Het positieve nieuws is dat dat moment binnen handbereik komt.

Met elkaar over de eindstreep

Het kabinet geeft aan dat de eindstreep in zicht komt. Een eindstreep, of finish, kennen we natuurlijk uit de sportwereld. Als je als eerste over die streep komt, ben je de winnaar. Maar ik vind het belangrijk dat niet één iemand wint, maar wij allemaal. Niemand mag verliezen. We moeten met elkaar over de eindstreep. Dat lukt alleen als we deze laatste fase niet verslappen. Het afgelopen jaar heb ik nogmaals ervaren hoe sterk wij zijn in onze gemeente. Daarop ben ik heel trots. Het geeft mij vertrouwen dat wij ook deze laatste meters samen kunnen afleggen. Er samen voor kunnen zorgen dat die laatste loodjes iets lichter voelen. Want na die meters wacht ons een prachtige zomer!

Met een hartelijke groet, 

Hans Beenakker
Burgemeester Tiel