Open brief Ramadan tijdens coronacrisis

23 april 2020 - Beste inwoners die meedoen met de Ramadan,

De Ramadan begint, een belangrijke maand voor u en vele andere Tielse moslims. Een maand waarin u normaal gesproken met vrienden en familie bij elkaar komt. Wanneer u de iftar-maaltijden samen deelt, bijeenkomsten op de moskee bijwoont en natuurlijk het Suikerfeest viert. Dat is nu allemaal anders. Nu brengt u de Ramadan vooral met uw eigen gezin thuis door.

Ik wil u een compliment geven, want u volgt de coronamaatregelen heel goed op. Hoe moeilijk dat ook is. Maar het is belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te blijven gaan. En tijdens de Ramadan blijft dat heel belangrijk. Dat betekent dat er nu geen grote bijeenkomsten zijn bij de moskeeën en dat u ook thuis zo min mogelijk mensen mag uitnodigen. En ik begrijp dat dat eigenlijk tegenstrijdig is met de betekenis van Ramadan, wanneer u elkaar juist wil ontmoeten. Maar het is belangrijk dat we dat nu op deze manier, dus volgens de coronamaatregelen, gaan doen.

Ik begrijp uit mijn contacten met de moskeeën dat zij heel goede initiatieven hebben genomen zodat u toch op afstand met elkaar contact heeft. Via de computer, de tablet en via hun digitale kanalen. Ik hoop dat u daar kracht uit put en toch het gevoel heeft ook tijdens deze belangrijke maand voor u met elkaar in contact te zijn.

Voor jongeren is het nu natuurlijk extra moeilijk om thuis te blijven. Ik snap heel goed dat op een gegeven moment de muren op je afkomen en dat je je vrienden ook weer wilt zien. Maar ook tijdens de Ramadan is het belangrijk om zoveel mogelijk thuis te blijven. Want alleen met al die maatregelen krijgen we corona onder controle. Worden er minder mensen ziek en zal deze nare periode minder lang gaan duren. Bedenk, dit is niet voor altijd!

Ik wens u, naar omstandigheden, een gezegende Ramadan.

Hans Beenakker, burgemeester Tiel