Openbare oplaadpalen elektrisch rijden

Afgelopen jaren hadden gebruikers van elektrische auto’s de mogelijkheid om in de directe omgeving van de woning hun auto te kunnen opladen. Dit gebeurde met een oplaadpaal, die de stroom kreeg van hun eigen stroomaansluiting.

Provincie Gelderland biedt u als E-rijder in Tiel, nu de mogelijkheid om een openbare oplaadpaal aan te vragen op loopafstand van uw woning. (max. 200-250 meter).

Als u wilt aanmelden voor een openbare oplaadpaal kan dit via de website www.openbaarladen.nl. Dit gaat buiten de gemeente om.

De openbare oplaadpaal wordt geplaatst op plaatsen waar voldoende parkeermogelijkheid is. Er moet een goede stroomaansluiting mogelijk zijn, zoveel mogelijk centraal in de wijk en niet in een hoek met woningen met eigen oprit. De enige voorwaarde is dat het beslist niet mogelijk is om op eigen terrein “te stekkeren”.

De oplaadpaal heeft 2 aansluitingen en kan door twee gebruikers tegelijk gebruikt worden. Deze parkeerplaatsen mogen alleen gebruikt worden tijdens het laden. Er mogen dus geen andere auto’s parkeren. Dit is door het verkeersbord erbij duidelijk.

Op de site www.openbaarladen.nl is ook een kaart, waarop alle mogelijke plaatsen voor een oplaadpaal staan. U kunt dus vooraf zien waar een paal kan komen.

Het aanmelden is gratis, maar er zijn wel een aantal voorwaarden voor de aanvraag:

  • U heeft een elektrische auto (of via uw werkgever aantoonbaar)
  • U heeft geen eigen oprit of terrein, (waar u een eigen aansluiting kunt aanleggen)
  • U maakt regelmatig gebruik van het opladen (als het nauwelijks wordt gebruikt,kan de aansluiting worden weggehaald)
  • U gebruikt uw eigen oplaadpas en rekent zo af (privé en zakelijk kan via verschillende passen, zie de website van Ecotap.nl)
  • Als u opgeladen hebt, kunt u overdag ook de auto verplaatsen om zo een ander te laten opladen.

 Op termijn is er een app beschikbaar die de openbare oplaadpalen aangeeft. Dit kan ook al bij uw auto zitten.