Parkeren in Tiel

Er zijn in de binnenstad veel mogelijkheden om uw auto te parkeren. Vlakbij het centrum liggen diverse grote en kleinere parkeerterreinen en een parkeergarage. Allemaal op loopafstand van het Tielse winkelhart. Daarnaast zijn er parkeerplaatsen langs de weg in enkele straten direct grenzend aan het winkelgebied. Hier betaalt u vooraf bij de parkeerautomaat. Het tarief bij deze parkeerplaatsen is hoger dan op de parkeerterreinen en in de parkeergarage. En u kunt hier maar beperkte tijd parkeren.

Er staan duidelijke parkeerverwijzingsborden die u naar de volgende parkeerterreinen leiden:

 • Parkeergarage Westluidense Poort
 • Poort van Santwyck
 • Oude Haven
 • Waalkade
 • Het Taluud
 • Burgemeester Hasselmanplein

Daarnaast zijn er parkeerplaatsen langs de weg in enkele straten direct grenzend aan het winkelgebied.

Overzichtskaart

U kunt de parkeermogelijkheden en kosten ook op een overzichtskaart bekijken op de website Prettig Parkeren.

 • Op parkeerplaatsen waar een parkeermeter staat en de terreinen Waalkade, Het Taluud en Burgemeester Hasselmanplein betaalt u vooraf bij de automaat.
 • Op parkeerterreinen Oude Haven en de Poort van Santwyck en in de parkeergarage Westluidense Poort gebruiken we het systeem van kentekenparkeren en betaalt u achteraf.
 • Op alle terreinen, in de parkeergarage en op parkeerplaatsen waar een parkeerautomaat staat, kunt u betalen middels een app en betaalt u dus achteraf.

Wat is achteraf betaald parkeren en hoe werkt het?

Achteraf betaald parkeren betekent dat u pas afrekent als u weer weg gaat. U kunt dus rustig langer in de stad blijven zonder dat u een risico op een boete (naheffingsaanslag parkeerbelasting) loopt.

Kentekenparkeren

In Tiel maken we hiervoor gebruik van het systeem van kentekenparkeren. Bij kentekenparkeren is er geen slagboom. Wel zijn er camera’s die bij het in- en uitrijden het kenteken van de auto opnemen. U krijgt geen kaartje. Bij terugkeer op het parkeerterrein of de garage voert u uw kenteken in op de parkeerautomaat. U krijgt dan te zien hoeveel u moet betalen. U kunt ook gebruik maken van de parkeerapp op uw smartphone. Dat is een gemakkelijk alternatief voor de parkeerautomaat.

Privacy

Het systeem registreert via camera's de kentekens van auto's. De camera's registeren geen personen, alleen kentekens. De geregistreerde kentekens worden in een beveiligde omgeving opgeslagen. Alleen kentekens waarvoor niet of onvoldoende is betaald, worden verder verwerkt.

Wat is vooraf betaald parkeren en hoe werkt het?

Op die parkeerterreinen en –plaatsen koopt u vooraf een kaartje bij de parkeerautomaat. U maakt een schatting van de tijd die u nodig denkt te hebben.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

 • Betalen met uw bankpas. (U hoeft geen pincode te gebruiken)
 • Betalen met gepast geld. Let op: automaat wisselt niet!!
 • Betalen met belparkeren: u meldt zich aan en af met uw mobiele telefoon. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet u zich eerst wel aanmelden bij een aanbieder en een app installeren op uw telefoon. Er zijn meerdere aanbieders, u kiest zelf van welke aanbieder u gebruik maakt.
 • Betalen met de Flippas, het spaarpuntensysteem van winkels in de binnenstad. Dit is binnenkort ook mogelijk in de parkeergarage.

Gehandicaptenparkeerkaart

Als u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart, kunt u in Tiel gratis parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats of bij een parkeerautomaat als de kaart duidelijk zichtbaar achter uw voorruit ligt. In Tiel is een regeling van kracht die het gehandicapten mogelijk maakt om gratis te parkeren op andere lege parkeerplekken wanneer de gehandicaptenparkeerplaatsen vol zijn. U hoeft dan ook géén parkeergeld te betalen.

Uitzondering: Op de parkeerterreinen Oude Haven en de Poort van Santwyck en in de parkeergarage Westluidense Poort gebruiken we het systeem van kentekenparkeren. Omdat niet van alle gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) het kenteken bekend is, moeten houders van een GPK wel betalen voor het parkeren. Wilt u dit niet, kiest u dan voor een andere parkeerplek waar geen kentekenparkeren is.

Parkeerplaatsen voor vergunninghouders

In de Tielse binnenstad zijn parkeerplaatsen speciaal ingericht voor vergunninghouders. U mag daar niet parkeren zonder een vergunning.

Op welke tijden moet u betalen voor het parkeren?

 • De tijdstippen waarop u in de binnenstad moet betalen voor parkeren zijn: maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 18.00 uur.
 • Op koopavonden (donderdagavond) blijft het betaald parkeren tot 21.00 uur.
 • In parkeergarage Westluidense Poort moet in de avonduren tot 22.00 uur betaald worden voor het parkeren.
Tabel met tarieven 2021 voor de verschillende parkeerlocaties
Locatie Maximale parkeertijd Kosten Betaal tijden
Damstraat, Gasthuisstraat, Hoogeinde, Oliemolenwal, Vleesstraat  45 minuten € 3,10 per uur

Ma t/m za 08:00 uur- 18:00 uur en donderdagavond van 18.00 uur -21.00 uur

Molenstraatje  60 minuten € 3,10 per uur

Ma t/m za 08:00 uur- 18:00 uur en donderdagavond van 18.00 uur -21.00 uur

Achterweg, Ambtmanstraat, Andreashage, Binnenmolenstraat, 1e Bleekveldstraat, Kalverbos, Kromme Elleboog, St. Walburg, St. Walburgbinnensingel, St. Walburgkerkpad, Westluidensestraat, Zoutkeetstraatje

 90 minuten € 3,10 per uur

Ma t/m za 08:00 uur- 18:00 uur en donderdagavond van 18.00 uur -21.00 uur

Burgemeester Hasselmanplein, Poort van Santwijck, Het Taluud, Oude Haven, Veemarkt en Waalkade/Veerweg  onbeperkt € 1,70 per uur -tot een maximum van € 10,00 per dag

Ma t/m za 08:00 uur- 18:00 uur en donderdagavond van 18.00 uur -21.00 uur

Parkeergarage Westluidense Poort Rechtbankstraat  onbeperkt € 1,70 per uur van 8.00 tot 18.00 uur tot een max. van €10,- per dag

Van 18:00 uur tot 22:00 uur € 1,00 per uur
Of:
avondkaart € 3,90 geldig van 17.00 tot 22.00 uur

Gratis parkeren

Op de onderstaande dagen mag u gratis parkeren in Tiel:

 • Officiële feestdagen
 • Alle zondagen inclusief de koopzondagen
 • 30 december 2020 tot 5 januari 2021

Let op! Het gratis parkeren geldt alleen voor parkeerplaatsen waar een parkeermeter staat. Op vergunninghouders plaatsen moet wel gewoon met een vergunning/bezoekerskaart geparkeerd worden. Ook de blauwe zone blijft gewoon van kracht.