Aanvraag over uw persoonsgegevens (AVG)

  • Wat is het?

    Op 25 mei 2018 geldt de nieuwe privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin staan uw rechten als inwoner en onze plichten als gemeente.

    Persoonsgegevens zijn alle gegevens die direct over u gaan. Denk aan: naam, adres en financiƫle gegevens zoals uw bankrekeningnummer.

  • Wat moet ik doen?

    U kunt digitaal een aanvraag doen voor de volgende rechten op uw persoonsgegevens:

    Bezwaar tegen verwerking

    U kunt de gemeente vragen om uw gegevens niet meer te verwerken. Dit is het recht van bezwaar. U kunt alleen van dit recht gebruik maken als uw gegevens worden verzameld voor commerciƫle doelen of als u bijzondere persoonlijke redenen hebt om u te verzetten.

    Recht op verbetering, beperking of verwijdering

    Ziet u onjuistheden in uw persoonsgegevens? Dan kunt u de gemeente vragen om uw gegevens te verbeteren, aan te vullen, af te schermen, te beperken of te verwijderen.

    Hetzelfde kunt u doen als:

    • uw gegevens niet compleet zijn
    • u vindt dat de gegevens niet nodig zijn voor het doel waarmee ze zijn verzameld
    • of op een andere manier door de gemeente in strijd met de wet worden gebruikt.

    U kunt geen gebruik maken van het recht van verwijdering als wij de gegevens vanuit wettelijke bepalingen moeten bewaren. Bijvoorbeeld bij aanvragen om een uitkering of subsidie.

    Recht op inzage

    U kunt aanvragen welke persoonsgegevens over u bekend zijn binnen de gemeente. U ontvangt een overzicht met:

    • het doel waarvoor wij uw gegevens gebruiken
    • welke persoonsgegevens er zijn verwerkt
    • de ontvangers van die gegevens
    • de periode dat de gegevens blijven opgeslagen (bewaard)
    • de herkomst van de gegevens

    Dit recht heeft u alleen op uw eigen gegevens en niet op die van een andere persoon.

  • Hoe lang duurt het?

    De gemeente reageert binnen 1 maand op uw aanvraag. Als wij besluiten uw gegevens aan te passen of te verwijderen, dan doen wij dit zo snel mogelijk. Als wij  onjuiste gegevens aan andere organisaties hebben doorgegeven, worden deze organisaties zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de correctie of verwijdering.

    Als de gemeente besluit om niet tegemoet te komen aan uw verzoek om correctie of verwijdering, ontvangt u een bericht met  de reden van het besluit. Als u het niet eens bent met het besluit, dan kunt u bezwaar maken. Onder het besluit leest u op welke manier u dit kunt doen.

  • Aanvullende informatie

    De functionaris gegevensbescherming van de gemeente Tiel houdt controle op de bescherming van privacy.  Deze is bereikbaar via FG@bvowb.nl. Ook voor klachten over de manier waarop de gemeente Tiel met uw persoonsgegevens om gaat, kunt u terecht bij de functionaris gegevensbescherming.

    Privacy beleid

    U kunt het privacy beleid en reglement van de gemeente Tiel bekijken.

    Meer informatie

    Meer informatie vindt u op de website van de landelijke toezichthouder op privacy, de Autoriteit Persoonsgegevens: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl

Pagina opties