Rijbewijs

Iedereen die voor het rijexamen in Nederland is geslaagd, kan een rijbewijs aanvragen.

Aanvragen

Voor het aanvragen of verlengen van een rijbewijs is het nodig dat u naar het stadhuis komt. Hiervoor maakt u een afspraak via www.tiel.nl/afspraken. Dit kan ook telefonisch via telefoonnummer (0344) 63 71 11 van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur.

Meebrengen

 • 1 nieuwe pasfoto. De richtlijnen voor de foto vindt u op de website van de Rijksoverheid
 • Legitimatiebewijs
 • Betaalmiddel om de kosten te voldoen
 • Bij verlenging uw oude rijbewijs
 • Proces-verbaal van vermissing, als uw rijbewijs vermist of gestolen is.

Bromfietsrijbewijs

Voor het besturen van een bromfiets, snorfiets of brommobiel is een bromfietsrijbewijs noodzakelijk. Vanaf 16 jaar is het mogelijk om dit rijbewijs te halen. Bent u al in het bezit van een auto- of motorrijbewijs? Dan hoeft u geen apart bromfietsrijbewijs te hebben.

T-rijbewijs

Vanaf 1 juli 2015 is het T-rijbewijs ingevoerd. Dit rijbewijs heeft iedereen vanaf 16 jaar nodig voor het besturen van land- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid op de openbare weg. Een rijbewijs is niet nodig als het voertuig niet breder is dan 130 centimeter en 1 van de volgende functionaliteiten heeft:

 • Maaien
 • Onkruid bestrijden
 • Vegen
 • Sneeuw ruimen
 • Gladheid bestrijden
 • Hondenpoep verzamelen

Voor het behalen van het T-rijbewijs kunt u les krijgen bij een rijschool of een school voor agrarisch onderwijs, om vervolgens bij het CBR een theorie en praktijkexamen af te leggen.

Overgangsfase T-rijbewijs

Om categorie T op uw rijbewijs te krijgen zijn er 2 mogelijkheden:

 • U bent in het bezit van een geldig rijbewijs B.
  Bij de volgende vernieuwing of vervanging van uw rijbewijs wordt automatisch categorie T bijgeschreven. Voorwaarden zijn dan wel dat uw rijbewijs voor 1 juli 2015 afgegeven is, u op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder bent en dat categorie B op uw rijbewijs niet ongeldig is verklaard.
 • U bent in het bezit van een geldig trekkercertificaat, maar heeft geen rijbewijs met categorie B. Vanaf 1 juli is het mogelijk om uw trekkercertificaat om te wisselen voor een rijbewijs met categorie T. U heeft tot 1 juli 2016 de tijd om uw certificaat om te wisselen voor een rijbewijs.

Verklaring van geschiktheid

Bent u 75 jaar of ouder of verloopt uw rijbewijs na uw 75ste jaar? Of wilt u een rijbewijs in categorie C of D verlengen? Dan heeft u een Verklaring van Geschiktheid nodig om uw rijbewijs te kunnen verlengen. Om deze te verkrijgen stuurt u een Eigen Verklaring naar het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). De Eigen Verklaring kunt u digitaal bestellen bij het CBR, maar hij is ook verkrijgbaar aan de balie van het stadhuis.

Het CBR beoordeelt of u medisch geschikt bent of dat een aanvullende medische keuring nodig is. Bent u goedgekeurd, dan zorgt het CBR voor registratie in het rijbewijsregister. U hoeft deze verklaring dus niet te laten zien bij uw aanvraag. Stuur ruim van te voren uw Eigen Verklaring naar het CBR, want voor een Verklaring van geschiktheid geldt een maximum termijn van 4 maanden.

Tarieven 2017

Rijbewijs € 38,80
Eigen verklaring € 27,80
Toeslag spoedaanvraag € 34,10

Afhalen

Uw rijbewijs is in principe na 1 week klaar. Bij vermissing of diefstal kan dit langer duren. Heeft u uw rijbewijs eerder nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u uw aanvraag doet voor 12:00 uur, kunt u het in principe de volgende dag ophalen.

Voor het afhalen van rijbewijzen is het niet nodig om een afspraak te maken, hiervoor kunt u terecht bij de servicebalie. Afhalen kan van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00 en op donderdagavond tot 20:00 uur.

Gemeente Tiel

De gemeente Tiel werkt op afspraak. Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen. Digitaal kunt u voor een aantal producten ook een afspraak maken via www.tiel.nl/afspraken.

Bezoekadres

Achterweg 2, 4001 MV Tiel
Postbus 6325, 4000 HH Tiel

Openingstijden

Routebeschrijving

Telefonisch contact

(0344) 63 71 11

FairtradeTiel