Ruimte voor meer laadpalen voor elektrische auto’s

10 mrt 2022
Het aantal elektrische auto’s neemt toe. In het hele land en ook in onze gemeente. Uit landelijk onderzoek komt naar voren dat er in 2025 minimaal 230 laadpalen nodig zijn in onze gemeente. Voor de eerste 230 laadpalen zijn mogelijke locaties op kaart gezet.

Inwoners kunnen hierop reageren van 10 tot en met 25 maart 2022 via www.tiel.nl/laadpalen.

Na 25 maart bekijken we alle reacties. Mogelijk leidt dat tot aanpassingen. De definitieve kaart plaatsen we daarna op onze website.

Als inwoners vanaf maart 2022 een aanvraag doen voor een laadpaal bij hun in de buurt, dan komt die op een plek die op de kaart staat. Die laadpalen zijn openbaar en door iedereen te gebruiken voor het opladen van de auto.

Veel nieuwe laadpalen nodig

Vanaf 2030 mogen er geen nieuwe auto’s met een benzine- of dieselmotor meer worden verkocht. Nieuwe auto’s moeten dan elektrisch zijn. Dat heeft de rijksoverheid afgesproken om de klimaatdoelstellingen te halen. Elektrische auto’s zorgen voor een schonere lucht door minder uitlaatgassen. Deze ontwikkeling betekent dat er veel nieuwe laadpalen nodig zijn. Meer dan de 36 laadpalen die nu op straat staan en de 30 oplaadpunten in parkeergarage Westluidense Poort.

Openbare laadpalen verspreid over de gemeente

Het liefst willen we allemaal onze auto voor de deur parkeren. Maar dat is niet mogelijk. De gemeente zorgt voor voldoende laadpunten bij openbare parkeerplaatsen en op parkeerterreinen in de hele gemeente. Want niet iedereen heeft een oprit om op eigen terrein de elektrische auto op te laden. Op die manier is er voor iedereen binnen een paar honderd meter van het huis een laadpaal beschikbaar. En zo zorgen we er voor dat er ook voldoende plekken voor benzine- en dieselauto’s blijven. 

Op www.tiel.nl/laadpalen staat meer informatie over openbare laadpalen.