Samen de vrijheid vieren tijdens Tour de Waal

23 apr 2019
Tour de Waal is hét Vrijheids-evenement aan beide oevers van de Waal. Met extra veerpontjes worden de oevers met elkaar verbonden en gaan we al fietsend ontmoeten, beleven en samen de vrijheid vieren! Hoogtepunten: het droppen van Waalbroodjes, extra veerpontjes, parachutisten, een colonne met oude legervoertuigen en veel muziek, poëzie en kunst. Alle dijken zijn versierd met oranje linten. Ook onze gemeente is onderdeel van Tour de Waal.

Atletiekvereniging Astylos brengt het Vrijheidsvuur uit Wageningen naar Tiel. Dat wordt rond 11:30 uur ontstoken op de dijk bij Bellevue. Even later vertrekt een colonne met oude legervoertuigen op weg naar Zaltbommel.

Kunstproject “Vrede zaaien en oogsten”

Op het Waalstrandje ter hoogte van Bellevue nemen kunstenaars het publiek mee met het kunstproject “Vrede zaaien en oogsten”. Op de oever van de rivier maken zij zelf het papier waarmee het kunstproject gemaakt wordt. Tussen 12.30 en 17.30 uur geeft papiermeester Gert van den Born een workshop papierscheppen. Er is gelegenheid voor het publiek om zelf papier te maken en mee naar huis te nemen. Rond 16.00 uur blazen kinderen vredeszaad in de rivier. Op de dijk zijn optredens met muziek en poëzie.

Broodjesdropping

Rond 15.00 uur worden er boven de Waalkade boordjes gedropt uit een vliegtuig. Dit is een verwijzing naar de voedseldroppings aan het einde van de oorlog. Later springt ook een parachutist. Halverwege de middag is er een ‘flyby’ van een historisch vliegtuig, een Harvard T6.

Een overzicht van alle activiteiten aan beide kanten van de Waal staat op www.tourdewaal.nl.