Succesvolle inzet vrijwilligers oud & nieuw: burgemeester zet ze in het zonnetje

6 jan 2022
Tiel kijkt terug op een veel rustiger verloop van de jaarwisseling dan vorig jaar. Dat is mede te danken aan de inzet van zestien inwoners van Tiel-Oost en Tiel-West. Zij hebben toezicht gehouden en jongeren aangesproken die zich niet aan de regels hielden. In de evaluatie van de jaarwisseling kwam naar voren dat zij daarin zeer succesvol zijn geweest. Reden voor de burgemeester om hen hiervoor nog eens speciaal te bedanken.

Initiatief bewoner Tiel-Oost
Vorig jaar waren er vooral in Tiel-Oost en Tiel-West ongeregeldheden rond en tijdens de jaarwisseling. Een inwoner van Tiel-Oost stelde bij Mozaïek en de wijkregisseur van de gemeente voor om met vrijwilligers toezicht te gaan houden. En zo geschiedde. Onder begeleiding van Mozaïek gingen acht vrijwilligers de straat op. Zij concentreerden zich vooral op het gebied rondom het waterplein en de Achtbaanschool.  

Tiel-West
Ook in Tiel-West gingen acht vrijwilligers op pad. Dit was op touw gezet door de buurtcoach van Mozaïek, de wijkregisseur van de gemeente en de wijkagent. De vrijwilligers hielden met name het gebied rondom de Betuwe sporthal in de gaten. Maar ook de omgeving van winkelcentrum Westlede en andere delen van Tiel-West namen zij mee in hun rondes. De omgeving van het gebouw van Buah Hati werd beveiligd door professionele beveiligers, ingeschakeld door het bestuur. Ook in dit deel van Tiel-West deden zich geen incidenten voor en was het rustig op straat.

Samen het verschil maken
Burgemeester Hans Beenakker is erg blij met en dankbaar voor de inzet van de vrijwilligers. “Uit de evaluatie van de jaarwisseling bleek dat zij van groot belang zijn geweest voor een relatief rustig verloop van oud en nieuw. Ik vind het zeer belangrijk dat mensen opstaan en zich betrokken voelen bij hun buurt en medebewoners. Dit initiatief is een succes gebleken. Het is een mooi voorbeeld van hoe we als gemeente, inwoners, hulpdiensten en Mozaïek kunnen samenwerken en zo écht het verschil kunnen maken voor een veilig Tiel.”

Pakket met streekproducten als dank
De burgemeester nodigde van beide wijken een paar vrijwilligers uit voor de koffie op het Ambtmanshuis. Door de coronamaatregelen was het namelijk niet mogelijk om alle zestien inwoners te ontvangen. Maar uiteraard ontving iedereen van de burgemeester als dank een tas met heerlijke streekproducten, samengesteld door Souvenirshop Tiel. “Deze inwoners zijn een inspiratie. Ik hoop dat meer mensen zich zullen melden bij Mozaïek als vrijwilliger voor de jaarwisseling. Ook uit andere wijken, want daar willen we dit initiatief tevens gaan uitvoeren. Aanmelden kan door te bellen met Mozaïek op 0344 - 611 566 of door ’s ochtends binnen te lopen in haar kantoor op Hertog Karellaan 140.”