Drie mannen gehurkt bij een groen vak rondom een boom. De linker man houdt een groene tegel vast. Daarachter staan nog vier mensen toe te kijken.

Tiel introduceert groenadoptietegel

03 november 2023
Nieuws

Steeds meer Tielenaren zijn actief in het inrichten van openbaar groen in de gemeente. Door adoptie van plantvakken is er meer mogelijk en gaat de aantrekkelijkheid en betrokkenheid in een buurt erop vooruit. Een ontwikkeling die de gemeente Tiel graag ondersteunt. Er is daarom een speciale stoeptegel geïntroduceerd om de geadopteerde plantvakken in de stad te markeren.

Op de tegel staat een pot met bloemen en de tekst ‘zelfbeheer’. “We waarderen het enorm dat inwoners deze rol op zich nemen”, zegt wethouder Frank Groen. “De tegel geeft daar uitdrukking aan. Daarnaast hopen we dat andere inwoners ook extra waardering krijgen voor de plantvakken en er zuiniger mee om gaan. Én het kan mensen inspireren om zelf ook wat te gaan doen.”

De eerste tegel is afgelopen week geplaatst achter de Kranshof aan de Grotebrugse Grintweg. Een groepje bewoners heeft daar drie plantvakken geadopteerd. Ze zorgden voor een mooie, gevarieerde beplanting en onderhouden deze.

“Het was een beetje een rommeltje”, vertelt Hendrik Oevering. “We ruimen ook al jaren zwerfvuil op in de buurt. Toen ontstond het idee om wat met de plantvakken te doen. We hebben samen de planten aangeschaft, met bijdragen uit de buurt. Zoveel mogelijk biologisch voor de insecten en gevarieerd zodat de beplanting het hele jaar mooi blijft. Mensen zijn er heel positief over en het blijft ook wel netjes.”

‘De gemeente dat zijn wij’

Het is maar een klein clubje dat zich over deze buitenruimte ontfermd. Dat vinden deze bewoners wel eens jammer. Oevering: “Mensen zeggen dan: dat is toch de taak van de gemeente?! Dan zeg ik: de gemeente dat zijn wij als inwoners. Je doet het toch voor jezelf om de omgeving schoon, mooi en prettig te houden.”

Het is heel eenvoudig om in de gemeente Tiel een boomspiegel of ander plantvak te adopteren. Wel zijn er een paar regels. Bijvoorbeeld dat het plantvak openbaar moet blijven en dat het groen onderhouden wordt. De gemeente helpt bij de voorbereiding en draagt het vak over met nieuwe grond erin. Ook is er een beperkt budget beschikbaar om een goede start te maken. De gemeente kan daarbij advies geven over geschikte beplanting en het onderhoud.

Mensen die belangstelling hebben voor de adoptie een stukje openbaar groen of een boomspiegel kunnen voor meer informatie contact opnemen via teamldw@tiel.nl of het algemene nummer 0344 637 111. Voor meer informatie kijk op www.tiel.nl/groenadoptie