Tijdelijke opvang asielzoekers in Hotel Van der Valk

23 jun 2022
In de asielzoekerscentra in Nederland zijn te weinig plekken voor mensen die hulp nodig hebben. Zo ook in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig. Daarom heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opdracht gekregen van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om ook gebruik te maken van beschikbare hotels. Mensen kunnen hier korte tijd verblijven. In Tiel is dat in Hotel Van der Valk.

Het COA heeft rechtstreeks afspraken gemaakt met de Van der Valk-organisatie over de tijdelijke opvang. In Tiel zijn tot eind augustus 2022 in één van de vleugels van het hotel 25 kamers beschikbaar voor maximaal 50 mensen. Op dit moment verblijven er 38 mensen van verschillende leeftijden uit verschillende landen. Het COA zorgt voor de begeleiding en ondersteuning van deze mensen en de organisatie en beveiliging bij het hotel. 

In de hectiek van de afgelopen weken heeft het COA de gemeente pas afgelopen maandag geïnformeerd. Hiervoor hebben het COA bestuur en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de burgemeester van Tiel excuses aangeboden.

Burgemeester Beenakker: “Het nieuws over de tijdelijke opvang heeft ons verrast, maar wij begrijpen dat het COA een enorme opgave heeft om deze mensen een veilige plek te bieden. De afgelopen twee weken is de opvang prima verlopen. Als gemeente houden wij het goed in de gaten. Ook hebben we goed en direct contact met hotel Van der Valk en het COA.”

Met een brief heeft de burgemeester de bedrijven in de directe omgeving van het hotel geïnformeerd.